Deze tips kunnen helpen bij een sollicitatie!

5 minuten leestijd
two woman in black sits on chair near table
Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Wil jij graag een nieuwe baan? Ben je daarvoor op zoek naar vacatures in Maastricht, Zwolle of misschien wel naar parttime vacatures in Zoetermeer? Nadat je je motivatiebrief en CV hebt opgestuurd, is het wachten op reactie. Mag je op gesprek komen? Fijn! Dit is je kans om te laten zien dat jij dé persoon bent voor deze baan. Maar hoe bereid je je goed voor een op sollicitatie? Wij geven je tips.

Verdiep je in het bedrijf

Weet waar je heen gaat en verdiep je goed in het bedrijf waar jij een sollicitatie hebt. Kijk zorgvuldig naar hun website en social media. Weet je met wie jij een sollicitatiegesprek hebt? Dan is het slim om deze persoon misschien ook even te googelen of op te zoeken op LinkedIn. Zo heb jij voordat je het gesprek in gaat een vollediger beeld van het bedrijf.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk weet je nooit hoe een gesprek precies zal gaan, maar je weet wel dat er veel gevraagd gaat worden over jou. Bedenk van tevoren wat je graag wil vertellen over jezelf. Schrijf dit eventueel op en neem het door. Zo ga je goed voorbereid en zelfverzekerd je sollicitatie in.

Bereid je voor op de meest gestelde vragen

Ieder gesprek is anders maar er zijn een aantal vragen die relatief vaak gesteld worden door bedrijven. Wanneer je weet welke deze zijn, kan jij je beter voorbereiden en al een antwoord paraat hebben. Veel gestelde vragen zijn: 

  • Wil je iets over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je hier werken?
  • Wat kun je bijdragen op de werkvloer? 
  • Wat kunnen je mogelijk toekomstige collega’s van je leren?
  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
  • Wat wil je leren in deze functie?
  • Wat zijn je slechte en goede eigenschappen?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar? 

Zorg dat je op tijd bent

Zorg voor een goede eerste indruk en die begint natuurlijk met; op tijd zijn. Zorg dan ook dat je ruim op tijd aanwezig bent op de afgesproken locatie. Dit is ook fijn voor jezelf. Zo kun je nog even ontspannen. Misschien een kopje koffie of een glas water drinken, naar het toilet gaan etc. Reken ook wat extra reistijd zodat, mocht er iets misgaan, je alsnog op tijd komt. 

Ontspan je 

Het is niet gek om wat spanning te hebben voor een sollicitatie, want alle ogen zijn op jou gericht. Maar probeer je te ontspannen. Maak oogcontact, luister goed naar wat er gezegd wordt en onderbreek de anderen in het gesprek niet. Neem de tijd om antwoord te geven op vragen die er gesteld worden. Een ontspannen sfeer zorgt voor een fijner gesprek.

Staal zelfverzekerdheid en interesse uit 

Wanneer jij lekker in je vel en vol zelfvertrouwen zit, voelt de ander dat. Kijk anderen aan, geef een stevige handdruk. Hoofd omhoog, zit rechtop en spreek met een vriendelijke maar duidelijke stem. Stel de ander ook vragen, hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en je mogelijk nieuwe baan. 

Wees eerlijk

Het is soms verleidelijk om een klein leugentje te vertellen om jezelf beter uit de verf te laten komen bij een nieuwe werkgever. Maar doe dit niet! Eerlijkheid duurt het langst en geeft jou de beste start bij je mogelijk nieuwe baan. Als de werkgever erachter komt dat je hebt gelogen is er een grote kans dat ze niet verder met jou in gesprek willen. 

Denk na over welke kleding je aantrekt 

Je kleding zegt iets over jou en bepaald een groot deel van de eerste indruk. Zoek je kleding zorgvuldig uit aan de hand van bij welk bedrijf je gaat solliciteren. Moet je er netjes uitzien of mag het juist casual? 

We hopen dat je met deze tips een succesvolle sollicitatie zal hebben. Op naar een nieuwe baan!

Nieuwste over Blog