Hoe kun je zorgen voor een optimale verlichting in je kantoor? 

4 minuten leestijd

Last Updated on: 6th augustus 2021, 04:36 pm

Als je net een bedrijf hebt gekocht dan mag je eerst natuurlijk wel even blij zijn en gaan feesten. Toch zul je ook al snel weer door moeten gaan. Je nieuwe onderneming moet immers wel goed blijven lopen. Hierbij spelen de medewerkers hoe dan ook een grote rol. Je moet er daarom voor zorgen dat je werknemers goed en effectief kunnen werken op kantoor. Hierbij is het onder andere van belang om te zorgen voor een goede verlichting in het pand. Gebruik hiervoor de tips die genoemd worden in dit artikel. 

Plafondverlichting

Plafondverlichting is één van de eerste aandachtspunten bij het kiezen van kantoorverlichting, aangezien deze in maximale hoeveelheid in de hele kantoorruimte worden aangebracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bovenlichten niet verblinden, dat wil zeggen dat ze niet te fel moeten zijn. Verder mag de plaatsing van de plafondlamp niet direct boven het bureau van de werknemer zijn. Je kunt dit eigenlijk alleen doen als je bij je zoektocht naar lampen aan het plafond gekozen hebt voor kleinere modellen. Over het algemeen is het toch beter om te kiezen voor grote plafondlampen die je dus in het midden van de ruimte moet ophangen.

Daglicht

Men is het er algemeen over eens dat natuurlijk daglicht de beste soort verlichting is die men kan gebruiken voor de meest productieve werkomgeving. Tegenwoordig is het voor bedrijven echter steeds moeilijker om kantoorruimtes te vinden die aan veel daglicht worden blootgesteld, dus het is logisch dat daglichtachtige verlichting moet worden nagebootst door kunstlicht dat het dichtst bij de hand is. De kleurtemperatuur van de verlichting die in dergelijke kantoren wordt gebruikt is hierbij belangrijk, met name in grotere en bredere kantoorruimtes. Volgens experts op het gebied van verlichting moet je daarom kiezen voor lampen met een kleurtemperatuur tussen 5000K en 7000K.

Zonlicht

Als er op kantoor een combinatie van natuurlijk en kunstlicht wordt gebruikt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het zonlicht van buiten geen directe verblinding veroorzaakt bij je medewerkers. Als één van de bureauruimtes of zithoeken in direct zonlicht wordt geplaatst, zal de schittering de ogen van de werknemers namelijk afleiden en pijn doen. Als deze zich in de buurt bevindt, kunnen ze ook nog eens onaangenaam warm aanvoelen. De werkstations moeten daarom in een dergelijk geval in de algemene richting van natuurlijk licht worden geplaatst, maar niet rechtstreeks. Hierdoor los je het potentiële probleem van zonlicht eenvoudig op.

Fluorescerende verlichting

Zelfs vandaag de dag gebruiken veel kantoren TL verlichting in hun kantoor om kosten te besparen, maar dat is geen aanbevolen keuze. Fluorescerende verlichting kan een goedkopere optie zijn voor kantoren die kosten willen besparen, maar het gebruik van dergelijke verlichting kan ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Fluorescerende lampen zijn erg fel en kunnen nogal hard overkomen voor werknemers met gevoelige ogen en/of migraine-neigingen. Omdat dergelijke verlichting de ogen pijn doet wanneer men er te lang aan wordt blootgesteld, veroorzaakt het verstoring van het slaappatroon en vermoeidheid. Vermeed dus beslist fluorescerende verlichting!

Corrigerende verlichting

Voeg corrigerende verlichting toe in je kantoor als aanvulling zodat de balans tussen licht en schaduw behouden blijft. Corrigerende verlichting fungeert namelijk als bemiddelaar tussen de diverse soorten verlichting en kleurtemperatuur op kantoor: het natuurlijke licht buiten, de belangrijkste lichtbron die op de werkplek wordt gebruikt en computerschermen die daar worden gebruikt door je werknemers. Dergelijke verlichting maakt aanpassingen zodat de medewerkers hun zicht niet hoeven te belasten en in betere omstandigheden kunnen werken. Hierdoor gaan ze niet alleen beter functioneren, maar het is ook nog eens gezonder.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips