Bloggers inzetten voor jouw bedrijf: zo pak je het aan!

7 minuten leestijd
linkbuilding en seo

Om je website meer autoriteit te geven, waardoor deze dus hoger in Google zal komen te staan, is het van belang om je te verdiepen in linkbuilding en backlinks. Bloggers kunnen je hier goed mee helpen, mits je de juiste bloggers weet te vinden. Niet iedere blog is namelijk relevant voor jouw bedrijf en daarnaast kom je ook nog wel eens mensen tegen die niet met eerlijke cijfers komen. Achteraf blijkt een domein dan ineens een stuk minder waard te zijn en dat is natuurlijk zonde. Om je een beetje op weg te helpen vertel ik in dit artikel hoe je alles het beste aan kunt pakken.

Relevantie

Wat belangrijk is als je op zoek gaat naar bloggers, is de relevantie. Het merendeel van de marketingbedrijven kijkt voornamelijk naar DA (Domain Authority) en DR (Domain Rating), maar relevantie is nog altijd het allerbelangrijkste. Het is namelijk raar om op een blog gerelateerd aan kinderen een link naar een 18+ webshop tegen te komen. Dit past beter op bijvoorbeeld een mannenblog of een blog over vrouwenzaken.

Eisenpakket

Krijg je te horen dat je ‘wel eventjes wat aan je SEO en linkbuilding moet gaan doen’ en ga je daarna als een razende aan de slag, dan is het wel belangrijk om te weten wát je aan het doen bent. Er zijn Facebookgroepen genoeg waar je terecht kunt voor backlinks, maar is dat wat je wilt? Hier speelt ook relevantie weer een grote rol. Zorg dat je je eisenpakket helder en duidelijk ‘op papier zet’ en ga dan pas op zoek naar bloggers. Zoek je een website over auto’s, ga dan niet in zee met bloggers die alleen maar over speeltoestellen schrijven. Nogmaals; relevantie is key om het allemaal een beetje succesvol te maken. Wat ook belangrijk is, bepaal het doel van de blog die je wilt laten schrijven. Wil je je merk onder de aandacht brengen, dan zal dit op een andere manier moeten worden ingestoken, dan als je puur voor linkbuilding gaat. Je merk wil je namelijk met de volledige naam benoemd hebben. Linkbuilding is weer voor andere doelen in te zetten, namelijk het hoger scoren in Google en dan op bepaalde zoektermen.

Unieke bezoekers

Een blog met ‘0’ verkeer is niet interessant voor jou als bedrijf. Daarnaast zal een professionele blogger altijd een print screen moeten kunnen sturen (Google Analytics), waarop je kunt zien of de door hem/haar genoemde cijfers wel kloppen. Het aantal bezoekers vertelt je namelijk een hoop over de betrokkenheid van lezers en het verkeer dat de betreffende website zou kunnen genereren voor die van jou. Wat ook interessant is om na te vragen is welke doelgroep er precies wordt bereikt en waar deze mensen zoal vandaan komen. Ook dit is gemakkelijk terug te vinden in Google Analytics. Al heeft een website 100k unieke bezoekers per maand, als deze mensen niet uit Nederland komen, waar wel jouw markt ligt, dan heb je er natuurlijk niet zo heel erg veel aan.

Metrics bepalen doorgaans de prijs

Je kunt als bedrijf de eis stellen dat een website aan bepaalde metrics moet voldoen. Doorgaans betaal je dan een prijs, welke gebaseerd is op de hoogte van een DA of DR van een website. Hoe hoger de waardes, hoe hoger de prijs. Op zich logisch, maar ook voor dit soort zaken kent men tegenwoordig zo de trucjes. Er zijn namelijk genoeg bloggers die weten hoe ze deze waardes kunnen manipuleren. Mijn advies, kijk verder dan alleen naar de DA en DR, deze moeten geen doorslag geven voor het maken van een keuze. Kijk voornamelijk naar de kwaliteit van de website én of deze goed past bij jouw bedrijf.

Lever je een artikel aan, of laat je er eentje schrijven door de blogger?

Als je zelf een artikel aan kunt leveren, wat vervolgens wordt geplaatst, dan weet je precies wat er online komt te staan. Schrijft de blogger het artikel, dan moet je afwachten wat er precies wordt geschreven. Mijn tip: vraag altijd een preview van het artikel, voordat men deze gaat publiceren. Je kunt dan nog eventuele wijzigingen en/of opmerkingen doorgeven, wat zorgt voor een transparante en prettige samenwerking. Het verschil in prijs tussen het aanleveren van, of het schrijven van een artikel verschilt vaak minder dan dat je zal denken. Vaak gaat het om tientjes-werk en mocht het toch iets duurder uitvallen, maar de kwaliteit is goed, dan is het alsnog de overweging waard om de blogger te laten schrijven. De blogger kent zijn/haar doelgroep het allerbeste en dus weet je zeker dat jouw boodschap in de juiste tone of voice zal worden overgebracht. Dit is natuurlijk niet altijd het geval als je zelf tekst aanlevert.

Linkbuilding: alledaagse artikelen met informatieve insteek

Een artikel wat puur en alleen voor linkbuilding wordt geschreven en geplaatst, is een ander soort artikel dan een artikel puur gericht op jouw merk/bedrijf. Het gaat hier vaak om een alledaags artikel, wat sowieso wel geschreven zou kunnen worden door de betreffende blogger. Denk bijvoorbeeld aan een lijstje met tips, waarin een link naar jouw bedrijf kan worden verwerkt. De ‘anchortekst’ zal dus geen merknaam bevatten, maar een zoekterm, zoals bijvoorbeeld ‘blauwe vaas’. Ook kan de anchortekst zijdelings te maken hebben met een bepaalde zoekterm. Google is ‘slim genoeg’ om dit soort dingen te herkennen.

Nieuwste over Internet Marketing