De interessantste redenen om over te gaan tot overname

4 minuten leestijd

Veel bedrijven hebben de ambitie om te groeien. Een van de manieren om dat te doen, is door andere bedrijven over te nemen. Maar dat doe je natuurlijk niet zomaar, daar denk je goed over na. Maar wanneer je rekening houdt met deze factoren, dan kan een overname zeker interessant zijn.

Interessante bedrijven te koop

Een ondernemer kan zijn bedrijf verkopen om verschillende redenen. Zo kan het zijn dat hij (of zij) wil stoppen met het bedrijf, omdat het niet meer past bij wat jij graag doet, of omdat hij op een leeftijd is dat hij aan pensioen kan denken. Hij kan dan op zoek naar een opvolger, maar kan er ook voor kiezen om zijn bedrijf te verkopen. Ook kan het zijn dat hij weet dat zijn bedrijf een bepaalde bedrijfswaarde heeft, en wil hij deze waarde verzilveren. Dit kunnen interessante bedrijven zijn voor overname, omdat je hierbij een (vaak) goedlopende organisatie over kunt nemen, inclusief klantenbestand en personeel. Zo ben je meteen ‘ready to go’.

Overname uit een faillissement

Een faillissement kan, potentieel, een hele interessante reden zijn om een overname te doen. Vaak kun je voor een schappelijk bedrag een failliet bedrijf overnemen. Maar dit is niet geheel zonder risico, al heeft het ook voordelen. Zo is het gangbaar om bij een doorstart na een faillissement alleen de passiva en activa over te nemen. Je hebt geen verplichtingen aangaande schulden en andere verplichtingen, zoals langlopende contracten met leveranciers of personeelscontracten.

Dat betekent dat je uit de failliete ‘boedel’ van contracten de goede kunt behouden. Let er wel op dat wanneer je een contract overneemt, dit voor de rechten en plichten geldt, en dus ook voor de betalingsverplichting en eventuele achterstanden. Ook voor het personeel geldt dat je de waardevolle mensen kunt behouden en afscheid kunt nemen van de anderen. Dit vereist wel een bepaalde mentaliteit, en het kan bij jet overgebleven personeel tot opstand leiden als een deel van hun collega’s niet mee mag bij de doorstart.

Dat zijn ook meteen een paar van de risico’s: het personeel hoeft geen contract met jou aan te gaan, leveranciers evenmin. Als ze niet mee willen werken, kun je dus van de koude kermis thuiskomen en dan is je overname minder succesvol dan je op voorhand gehoopt of verwacht had.

Strategische overnames

Vanuit strategisch oogpunt zijn er drie soorten overnames die aan populariteit winnen, zowel voor internationale expansie als lokaal:

  • overnemen van een concurrent: een manier om marktpositie te versterken. Echter wil niet elke verkoper dat zijn concurrent er met zijn bedrijf en ideeën vandoor gaat.
  • branchevreemd bedrijf overnemen: een nieuwe markt aanboren wordt gemakkelijker door een overname van een bedrijf dat al in die branche opereert. Daarbij wordt over te nemen bedrijf vaak intact gelaten omdat de koper niet voldoende kennis heeft om de activiteiten zelf uit te voeren.
  • overname als investering: investeerders zijn altijd geïnteresseerd in goedlopende bedrijven. Deze laten ze vaak grotendeels intact omdat ze niet de ambitie hebben om het bedrijf zelf te runnen. Wel kan er sprake zijn van een management buy-out en/of buy-in.

Nieuwste over Topondernemers