Hoe weet je of een klant kan betalen of niet?

2 minuten leestijd

Als je producten of diensten levert, en een klant betaalt vooraf, dan is er vaak niets aan de hand. Maar als je de mogelijkheid aanbiedt om op rekening bij je te kopen, en de klant dus na levering te laten betalen, dan loop je als ondernemer een zeker risico. Want hoe weet je of de klant je daadwerkelijk gaat betalen? Of dat je klant je überhaupt kan betalen? Gelukkig kun je je een deel van die onzekerheid van tevoren ondervangen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Niet betalende klant: incasso!

Hoe goed je je ook voorbereid, het kan altijd voorkomen dat een klant niet betaalt. Vaak zul je dan via een minnelijke incasso alsnog proberen je geld te krijgen. In principe doe je dit zelf, bijvoorbeeld via een debiteurenbeheerder, door de klant aan te manen. Dit kan telefonisch, via post en/of mail.

Lukt het dan nog niet, dan kun je de niet betaalde rekening overdragen aan een incassobureau voor een gerechtelijke incasso. Via juridische middelen, die zover kunnen gaan totdat het dossier voorkomt bij een rechter. Dit proces kan en mag je niet zelf uitvoeren.

Beter voorkomen dan genezen: kredietcheck

De laatste stap, een gerechtelijke incasso, wil je natuurlijk voorkomen. Allereerst omdat het de relatie met je klant niet ten goede komt, ten tweede omdat hier kosten aan verbonden zijn die snel op kunnen lopen, en tenslotte ook omdat het een lang en vaak slepend proces is om je geld te krijgen. En als de klant gewoonweg niet kán betalen, dan is het spreekwoord ‘van een kale kip kun je niet plukken’ erg toepasselijk en kan het dus zijn dat je nooit (helemaal) betaald krijgt.

Gelukkig kun je van je klanten de kredietwaardigheid checken. Je kunt dit bijvoorbeeld al doen als de klant zich bij jou aanmeldt als nieuwe klant. Zo’n check laat zien hoe financieel gezond je klant is, en of er dus problemen te verwachten zijn met betalingen. Is de uitkomst van de check niet goed, dan kun je er dus voor kiezen om de klant niet op rekening bij jou te laten inkopen. Dat scheelt een hoop gedoe achteraf!

Nieuwste over Ondernemerstips