Gezond blijven als ondernemer

3 minuten leestijd

Ondernemen is fijn, maar kan een aanval zijn op je lichaam. Uren in een bureaustoel zitten, slecht slapen als je eens een mindere maand hebt, lange uren rijden naar klanten die ver weg wonen … het zijn allemaal redenen waarom je niet 100% gezond kunt zijn. In dit artikel bespreken we enkele tips waarmee je gezond kunt blijven als ondernemer.

Beweeg genoeg

Het kan best zijn dat je een fysieke winkel hebt en dus ‘van hot naar her’ rent de hele dag door. Maar als je een voornamelijk zittend beroep hebt, kan het goed zijn dat je uren in je bureaustoel zit voor je even je benen strekt. Dit kan zorgen voor dikke enkels en spierpijn, en op de lange termijn ook voor bloedproppen en oedeem.

Probeer daarom elk uur à anderhalf uur even een stukje te stappen, al is het maar een klein rondje om je werkplek of een mini-uitstapje naar het koffiezetapparaat. Terwijl je wacht op je lekkere kopje koffie, kun je meteen even stretchen. Rol je nek, doe een paar squats en lunges en rol met je schouderbladen. Het is ook erg goed voor je lichaam om in de lunchpauze of na het werk een halfuurtje te wandelen of te fietsen. Bewegen is immers gezond!

Heb je toch last van dikke voeten ook al beweeg je best wat dagelijks? Dan kan het zijn dat je last hebt van oedeem en compressiekousen nodig hebt om dit te verhelpen. Praat hierover met je dokter.

Focus op je mentale gezondheid

Gezondheid is niet alleen een fysiek ding. Ook je mentale gezondheid is belangrijk! Jaarlijks ervaart 17% van de Nederlandse beroepsbevolking burn-out klachten. Op een beroepsbevolking van 8.3 miljoen Nederlanders, zijn dit maar liefst 1.3 miljoen mensen! Overspannenheid en burn-outs komen  voor in alle lagen van de bevolking én in alle leeftijdscategorieën, alhoewel mensen die veel stress hebben en perfectionistisch zijn, vaak gevoeliger zijn voor een burn-out.

Veel ondernemers zijn super perfectionistisch en hebben altijd wel wat stress. Of je nu wil dat een grote klant valt of het spannend vindt om een grote investering te doen, stress hoort bij ondernemen. Maar té veel stress kan een erg negatieve invloed hebben.

Zorg er daarom voor dat je geregeld tijd neemt voor jezelf. Duid bijvoorbeeld een halfuurtje aan in je agenda, dat jouw ‘me-time’ is. Doe yoga, ga wandelen of luister naar een podcast terwijl je ademhalingsoefeningen doet. Een hele dag aan 110% werken zorgt gegarandeerd voor problemen.

Zorg voor gezonde snacks op kantoor

Moet je eens overwerken? Of ben je humeurig en heb je zin om te snacken? Dan is het fijn om iets van eten op kantoor te hebben … anders wordt die snackbar om de hoek wel erg verleidelijk of klik je in één-twee-drie een app open om eten te bezorgen. Als je altijd crackers en fruit hebt liggen, kan dat helpen om een gezondere keuze te maken.

Hoe blijf jij gezond als ondernemer?

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips