Factoring inzetten als groeigeld

3 minuten leestijd

Door factoring in te zetten als groeigeld beschik je snel over je factuurbedrag. Het gebruik maken van factoring kan handig zijn voor ondernemers als de liquiditeit binnen de onderneming lager ligt. Dit kan je oplossen door je facturen te verkopen aan een factoringbedrijf. Zo hoef je niet langer de betalingstermijn van bijvoorbeeld 30 of 60 dagen af te wachten. Om gebruik te maken van factoring hoeft de liquiditeit niet laag te liggen. Je kan ook gebruik maken van deze dienstverlening als je onderneming aan het groeien is.

Liquiditeit binnen je onderneming

Als je bedrijf een flinke groei doormaakt, is de liquiditeit vaak relatief laag. Grotendeels omdat de opbrengsten worden geherinvesteerd in de onderneming. En dat heeft weer een positief effect om als bedrijf door te blijven ontwikkelen. Als ondernemer weet je dat dit mogelijke risico’s met zich meebrengt. Zo wil je aan de ene kant veel opdrachten blijven aannemen, terwijl je aan de andere kant weet dat investeringen ervoor zorgen dat er geen reserves meer zijn. In zo’n situatie kan factoring een goede oplossing zijn.

Factoring

Factoring is in het kort je betaling naar voren halen. Je levert je factuur in bij het factoringbedrijf en ze maken het geld direct naar je over. Dit is binnen 24 uur na goedkeuring van je aanvraag. Zo hoef je niet langer de betalingstermijn af te wachten, maar kan je het geld gelijk gebruiken om bijvoorbeeld te investeren. American factoring is de meest flexibele vorm. Hierbij heb je zelf de keuze welke facturen je wel of niet laat voorfinancieren. In tegenstelling tot traditionele factoring. Bij deze vorm wordt van je verwacht dat je je gehele facturatie uit handen geeft.

Voor- & nadelen

Factoring heeft meer voordelen te bieden dan alleen een directe uitbetaling. Het bedrag wordt na goedkeuring binnen 24 uur naar je rekening overgemaakt, maar in de praktijk staat het vaak binnen enkele uren op de rekening. Daarnaast heb je zelf de controle over welk facturen je indient. Factoring is daarom ook al mogelijk vanaf één factuur en er worden vaak geen minimale omzeteisen van je gevraagd. Ook het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico wordt voor je uit handen genomen.

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen van factoring te benoemen. Dat zijn allereerst de kosten. Voor de dienstverlening van factoring worden kosten in rekening gebracht. Dit is echter alleen maar op het moment dat je gebruik maakt van factoring. Je zit dus niet vast aan een abonnement of langlopend contract. Daarnaast kan het als nadelig worden ervaren om alle gegevens van je onderneming bekend te maken bij het factoringbedrijf. Uiteindelijk ligt de keuze bij de ondernemer. Wil je op eigen kracht doorgroeien? Of kan een kleine kostenpost bijdragen aan het vergroten van je liquiditeit?

Nieuwste over Ondernemerstips