Financial lease: wat is het en wat zijn de voordelen?

4 minuten leestijd

Wanneer je als ondernemer wil dat je werknemers of jij zelf een auto van de zaak gaan rijden, maar wil je hier geen vermogen aan kwijt zijn in één keer? Dan is het leasen van een auto wellicht een goed idee. Een auto leasen kan op een paar verschillende manieren. Financial lease is er hier één van. Wie hier voor kiest, profiteert van enkele fiscale voordelen. Maar wat is financial lease nu eigenlijk? En wat zijn deze voordelen? En zijn deze gunstig voor jouw situatie? Wij vertellen het je hier.

Wat is financial lease?

Financial lease is een (zakelijke) lening, voor een object (vaak een auto), op jouw bedrijf met of zonder slottermijn. In het termijnbedrag zit een rente- en een aflossingscomponent. Financial lease kan in de beginfase van je bedrijf uitkomst bieden. Met deze financieringsoplossing spreid je hiermee de aanschafkosten in maandelijkse termijnen. Zo heb je meer financiële speeltuimte, word je eigenaar van het bedrijfsmiddel en zo zijn er nog meer voordelen die we later zullen benoemen. Bij financial lease Volkswagen bijvoorbeeld, heb je de voordelen van het betrouwbare en degelijke merk, zonder de hoge aanschafkosten.

Waarom leasen?

Leasen is een slimme manier om (dure) bedrijfsmiddelen te financieren. Zo spreid je de aanschafkosten en profiteer je met financial lease ook van fiscale voordelen. Veel ondernemers – en starters in het bijzonder – hebben niet de financiële middelen om in één keer veel geld op tafel te leggen voor een investering. Denk aan Ford financial lease: zo kan je een mooie Ford gebruiken zonder dat je er gelijk een hoog bedrag aan kwijt bent. Bij leasen financier je een bedrijfsmiddel voor de periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoeveel en hoe lang je maandelijks moet betalen.

Heb je eenmaal gekozen voor financial lease? Dan betaal je een vast bedrag per maand (deels rente, deels aflossing). Je betaalt dus logischerwijs iets meer dan wanneer je het bedrijfsmiddel zou aanschaffen.

Wat zijn de voordelen?

  • Zorgeloos rijden: financial lease biedt je de beschikking over een auto die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, zonder dat het je veel geld kost. Je hebt ook de garantie dat je auto gerepareerd wordt als er iets mis mee is, zonder dat je dit uit je eigen zak moet betalen.
  • 100% zekerheid: Je kiest voor 100% zekerheid wanneer je voor een financial lease kiest. Financial lease heeft een vaste afschrijving gedurende de looptijd, een vaste maandelijkse leasetermijn en geen beperking van kilometers.
  • Bepaal zelf de hoogte van het termijnbedrag: Door de restwaarde van de auto op te nemen in de financial leaseovereenkomst bestaat de mogelijkheid om de maandelijkse leasetermijn te verlagen. Ook een aanbetaling of inruilwaarde van jouw huidige auto kan je leasetermijn verlagen.
  • Fiscale voordelen: Je bent economisch eigenaar van de auto tijdens de looptijd van het contract. De auto komt op de balans van jouw bedrijf te staan. De gefactureerde BTW kun je weer terugvorderen bij de aangifte omzetbelasting. Tevens profiteer jij van de rente- en afschrijvingskosten welke voor jou fiscaal aftrekbaar zijn.

Nieuwste over Ondernemerstips