De rol en waarde van samenwerking in de logistieke industrie

3 minuten leestijd

Samenwerking in logistiek stemt de bedrijfsdoelstellingen van de toeleveringsketen op elkaar af

Hoe vaak gebruik je samenwerking en logistiek in dezelfde zin?

Bevoorradingsketen professionals en leidinggevenden bij Marathon International beweren dat ze de hele tijd aan samenwerking denken

Maar ondanks hun beste inspanningen blijven ze tientallen platforms gebruiken om wat een eenvoudig concept had moeten zijn te beheren. De realiteit is dat de grote beloften van meer efficiëntie, zichtbaarheid en samenwerkingsinfrastructuur die softwareleveranciers deden, verloren zijn gegaan door de rompslomp van het inloggen in talloze systemen en het proberen te beheren van gegevens over ongelijksoortige supply chain platforms.

Verzenders, vrachtmakelaars, logistiek dienstverleners (LSP’s), derde logistieke dienstverleners (3PL’s), en vervoerders bij Marathon International moeten daarom weten waarom samenwerking in logistiek de toekomst is van alle succesvolle supply chain strategieën.

Voordelen van eengemaakte samenwerking in logistiek via een netwerkplatform

Het grootste voordeel van samenwerking in de logistiek is duidelijk minder verspilling, wat gewoon een andere manier is om te zeggen: meer efficiëntie, meer besparingen en een snellere verwerking.

De toeleveringsketen is het tijdperk van de collaboratie platformen binnengestapt: een tijdperk dat verschillende belanghebbenden en toepassingen die in de hele distributieketen worden ingezet, met elkaar verbindt om vlot lopende operaties en fysieke en informatiestromen tot stand te brengen.

Het delen van informatie heeft een primaire impact op het verbeteren van het niveau van vertrouwen dat zakenpartners met elkaar hebben – en samenwerking geeft elke deelnemer de macht om het aantal financiële, zakelijke en operationele risico’s te beperken en het werk op koers te houden. Wanneer iedereen samenwerkt, kunnen operationele transparantie en efficiëntie de resultaten naar nieuwe niveaus stuwen, en dat weten ze bij Marathon International heel goed!

Alliantievorming = macht

In logistieke ketens zien we steeds meer samenwerking in clusters, ook in Europa. Bedrijven concurreren minder één-op-één en meer als collectief met een ander cluster. Denk maar aan restaurants in piekseizoen, de volgende keer dat je een hulpkok door de uitgang ziet hollen om twee minuten later terug binnen te stormen met een potje mossels.

Samen sta je sterk, beter een buur waar je kan op rekenen, dan eentje die de politie belt voor overlast als je zondagnamiddag lekker je gazon aan het maaien bent!

Kenmerken van een logistiek samenwerkingsplatform

 • Samenwerken met iedereen, waar dan ook Order-to-cash uitvoering vanuit één enkel systeem.
 • Samenwerking voor alle belangrijke belanghebbenden in een cloud-gebaseerde netwerkomgeving.
 • Integratie met één knop om gegevens uit uw TMS, WMS en boekhoudsystemen samen te voegen.
 • Geavanceerde analyses en bedrijfsinformatie met kant-en-klare rapportage.
 • End-to-End inzicht in uw voorraad, orders en zendingen in real-time.
 • Productiviteitstools toegankelijk vanaf uw mobiele apparaat met messaging en het delen van documenten.

De kernelementen van de logistiek

Zoals we allemaal weten zijn er vier steunpilaren in de logistiek die in de kern van alles centraal staan.

Nu zou er wel eens een vijfde bij mogen van Marathon International.

 1. INTEGRATIE
 2. BEDIENINGEN
 3. INKOOP
 4. DISTRIBUTIE
 5. SAMENWERKING

Nieuwste over Blog