5 x tips om een veilige online werkomgeving te creëren

4 minuten leestijd

Vooral nu veel mensen vanuit huis werken, is het extra belangrijk om dit veilig te kunnen doen. Over de hele wereld neemt het aantal cyberaanvallen hard toe, wat het online werken extra gevaarlijk maakt. Zonder dat je het doorhebt, kunnen al je privé- en werkgegevens gelekt worden. Wanneer een groot bedrijf gehackt wordt, komt dit vaak op het nieuws, maar wanneer dit bij een kleinschalig bedrijf of in privésfeer gebeurt hoor je er niks over. En dit terwijl deze kleine bedrijven juist vaker de pineut zijn. Een veilige online werkomgeving creëren is dan ook heel belangrijk. Wanneer je zelf ondernemer bent, is het jouw verantwoordelijkheid om je werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Hier vertellen wij je in vijf tips hoe je dit het beste kunt doen.

Tip 1: hou je cyberbeveiligingsstatus goed in de gaten

De gevolgen van een cyberaanval kunnen heftig zijn voor kleine ondernemingen. Het is dan ook belangrijk om dit zo goed mogelijk te voorkomen. Je kunt een probleem pas oplossen wanneer je weet wat het probleem precies is. Bij veel kleine bedrijven wordt er te weinig aandacht besteedt aan het inventariseren van de online data. Zorg er dus voor dat je altijd weet waar alle gegevens zich bevinden, of er ooit kopieën van gemaakt zijn, wie er toegang heeft tot de data en dus hoe veilig alles is. Neem hier een expert voor in dienst of vraag hulp bij andere kenners, zodat je de zwakke plekken kunt opsporen en kunt versterken. Een privé netwerk of verbinding zoals IPSEC kan uitkomst bieden. Hiermee zorg je ervoor dat alle data via een eigen IP-segment gaan, zodat je verbinding altijd privé blijft en deze dus gemonitord kan worden.

Tip 2: maak een inventaris van je activa

Zorg ervoor dat je als bedrijf weet wat waardevol is. Zit kunnen klantengegevens, intellectuele eigendommen of iets anders zijn. Maak een complete inventaris van alle digitale activa en infrastructuur. Alleen op die manier kun je hun waarde bepalen en prioriteiten toekennen. Mocht het internet sneller moeten zijn, kies dan voor zakelijk glasvezel. Hiermee verzeker je 24/7 hulp en advies en veiligheid.

Tip 3: begin met beveiligen

Wanneer je de eerste twee tips hebt opgevolgd, en je dus hebt geïnventariseerd wat de prioriteiten zijn, kun je gaan beginnen met beveiligen. Dit kan intimiderend zijn voor kleine bedrijven, aangezien het aanbod groot is en het budget vaak klein. Neem daarom ook de tijd om uit te zoeken welk bedrijf of hulpmiddel het beste bij jouw wensen past. Zij kunnen je helpen met bepalen waar je het meeste geld en de meeste moeite aan moet besteden voor een goede cyberbeveiliging.

Tip 4: gebruik alle tools die je ter beschikking hebt

Doordat IT-technieken steeds bereikbaarder en betaalbaarder worden voor het grote publiek, kunnen kleine bedrijven en ondernemers hiervan profiteren. Het aanbod is dus veel groter dan eerst, en we raden je ook zeker aan om hier gebruik van te maken. Denk hierbij aan tools waarmee je je privé telefoons en laptops kunt beveiligen zodat thuiswerken nog makkelijker wordt.

Tip 5: Leid je personeel op

En de laatste tip die we je willen geven, is om je personeel goed op te leiden. Veel dataleks ontstaan doordat het personeel een fout maakt, dus probeer dit ten alle tijden te voorkomen. Om een werkplek veilig te houden, is het cruciaal dat alle medewerkers goed opgeleid zijn over alle mogelijke dreigingen.

 

Nieuwste over Ondernemerstips