Efficiënt werken: zo doe je dat!

5 minuten leestijd
woman in pink dress using laptop computer
Photo by Moose Photos on Pexels.com

Iedereen kent het wel. De maandag begint weer, en dus is de zoektocht naar motivatie ook begonnen. Om ervoor te zorgen dat je niet nog op het werk aan het zoeken bent, staan er in deze blog een aantal tips om te zorgen voor de meest efficiënte werkdag. Ontzettend veel succes!

Nachtrust

Een goede werkdag begint al de avond ervoor. Het is belangrijk dat je lichaam zich volledig kan herstellen. Dat gebeurt onder andere door voldoende te slapen. Bij een volwassen ligt dat rond de acht uur. Zorg voor dat je gaat slapen ook voor rust. Gebruik onder andere je telefoon en televisie niet één uur van te voren. Hierdoor krijgt je lichaam ook de mogelijkheid om moe te worden.

Ochtendmens

Snoozen, stop daar mee! Het is wetenschappelijk onderzocht dat snoozen zelfs zorgt voor een grotere kans op stress en depressies. Dat komt doordat je elke keer uit je gefragmenteerde slaap komt. Hierdoor gaan je hersenen constant van het bewustzijn (wakker) naar het onderbewustzijn (slapen). Sta dus direct op als de wekker gaat, en breng de ochtend zoveel mogelijk door zonder je telefoon te gebruiken. Geef jezelf écht de tijd om wakker te worden, en rustig te ontbijten.  

Vrolijk bureau 

Je bent nou eenmaal ongeveer acht uur per dag op werk. Zorg er dan ook voor dat die acht uur zo prettig mogelijk voelen. Daarbij zou je een persoonlijke werkplek kunnen creëren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alles netjes is opgeruimd, en zet dan foto’s van je vrienden of familie neer. Hierdoor kun je tijdens de moeilijke momenten even afdwalen naar leuke gebeurtenissen. 

Realistische planning

De maandag is nu écht begonnen. De kans is daardoor groot dat er veel werk op de planning staat. Het liefst wil je natuurlijk zoveel mogelijk afkrijgen op één dag. Maar op die manier ga je teveel hooi op je vork nemen. Zorg er daarom voor dat als je een mindere dag hebt, je ook wat minder in de planning zet. Ook al is de planning iets kleiner, als het af is zul je er direct motivatie door krijgen.

Uitstellen

Het saaie en of lastige werk steeds op een andere datum zetten zal niet werken. Uiteindelijk moet het toch af. Zorg daarom dat het minst leuke klusje direct geklaard is. Daarna zul je extra motivatie krijgen én de rest van de dag kunnen spenderen aan de leuke opdrachten. Op het moment dat de salarisadministratie blijft liggen tot 16.00 uur, zal dat de hele dag zeer demotiverend werken.

Pauzeren

Zorg tijdens het werken dat je voldoende pauze neemt. Één maal zul je per dag een grote pauze mogen houden. Gebruik die dan ook. Ga bijvoorbeeld de binnenstad in, en lekker lunchen met vrienden of collega’s. Hierdoor kun je écht afschakelen van het werk. Maar ook klein(ere) pauzes van vijf minuten zullen helpen. Ga bijvoorbeeld even een wandeling maken door het kantoor.

Beweging

Zoals hierboven aangegeven is pauzeren belangrijk. Dat kun je dan gemakkelijk combineren met bewegen. In plaats van met de auto bijvoorbeeld naar de binnenstad te gaan, kun je ook lopend of fietsend. Maar bijvoorbeeld een meeting wandelend houden met je collega is ook een slimme zet. Hierdoor ben je in de frisse buitenlucht in plaats van -alweer- zittend op kantoor.

Muziek

Uit onderzoek blijkt dat muziek helpt om je concentratie en productiviteit te verhogen. Dat komt doordat muziek een stimulerende werking heeft op de hersenschors. Die zorgt ervoor dat je noradrenaline en serotonine aanmaakt. Daarbij moet wel gezegd worden dat het gaat om simpele muziek. Complexe muziek leidt daarentegen weer af. Luister dus veel Mozart tijdens het werken!

Juiste houding

Zorgen voor een juiste houding helpt stress te verminderen. Zorg hierbij dat je niet te lang in één houding blijft, voorkom extreme houdingen zoals een kromme rug, houd je rug recht en draai zo min mogelijk. Dit zijn een aantal belangrijke aandachtspunten. Zorg ook dat je schermen recht tegenover je staan (op de juiste hoogte) en dat je rug voldoende ondersteunt wordt door je stoel/ rugleuning. 

//

Anchor: salarisadministratie

Afbeelding: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-met-hand-op-tempel-laptop-kijken-842554/ 

Plaatsen op: https://ondernemers.com/  

Nieuwste over Blog

Wat is e-tailize?

e-tailize is een online platform dat ondernemers helpt om te groeien met hun bedrijf door middel