Bob Ultee: Vermogen, Lamborghini, Bedrijven en Meer

8 minuten leestijd

Misschien heb je deze naam al eens eerder voorbij zien komen. Zeker als je het nieuws over ondernemers volgt.

Bob Ultee is vooral bekend van zijn miljoenenbedrijf Sabon. Het bedrijf maakt zeep en andere badproducten en nam een echte toeloop in het jaar…. De onderneming groeide hard en was binnen no time een groot succes. Het droeg bij aan het imago van de ondernemer en natuurlijk ook het vermogen van Bob. Als dertiger bereikte hij met zijn bedrijf al een plek in de Quote 500. Op het hoogtepunt in 2010 had de man een vermogen van 31 miljoen euro. Na het faillissement van het zeepjesmerk daalde zijn vermogen sterk en vanaf 2012 is het vermogen weer onbekend.

Maar het geluk bleef niet altijd aan zijn zijde. In een kort tijdbestek van vier maanden raakte hij alles kwijt. De winkels van Sabon draaien al enkele jaren verlies, maar eigenaar Bob Ultee werkte nog altijd aan een oplossing. Hij wilde vooral het personeel zo lang mogelijk aan het werk houden. Veel vestigingen van de Sabon zaten in de panden van V&D. Er werd nog lang naar een oplossing gezocht voor het bedrijf, maar die werd uiteindelijk toch niet gevonden. Omdat de beurskoers in de laatste maanden enorm daalde. Dat betekent al gauw problemen voor een beursgenoteerd bedrijf.  Een rechter verklaarde het bedrijf failliet. Het bedrijf had geen geld meet om huren en salarissen te betalen. Ook het moederbedrijf kon niet meer bijspringen.

Er waren een aantal liquiditeitsproblemen omdat Bob iCentre van Apple wilde kopen. Dat moest gefinancierd worden door extra aandeeluitgifte van Brand Funding, maar ook dat lukte niet. Uiteindelijk sloot het bedrijf haar deuren met een waarde van €0,60, terwijl het een aantal maanden daarvoor nog €11 per aandeel betrof. Een flinke daling per aandeel dus. Daarna kwam er een zware periode voor Bob Ultee. Dat kwam onder andere door een conflict met SNS Bank. De bank heeft namelijk op een gegeven moment beslag laten leggen op zijn villa. De ondernemer zei daarna dat SNS Bank en haar bestuurders aansprakelijk wilde stellen voor de schade die hij zegt te hebben geleden als gevolg van een mislukte aandelenemissie.

Gezin

Hij heeft naast zijn bedrijf en drukke bestaan ook een leuk gezin. Samen met zijn vrouw heeft hij een kind dochter of jongen. Onder andere doordat hij alles verloor, raakte hij in een echtscheiding, die lang duurde en voortsleepte. Het werd een regelrechte vechtscheiding. In het boek dat hij later schreef staat zelfs de zin: ‘Zelfs mijn vrouw werd verkocht.’ Verder houdt het gezin de scheiding en de familiebanden liever buiten de media. Er zijn dan ook weinig woorden over het stel te vinden.

Boek

Na alles wat hij heeft meegemaakt, schreef hij een boek: de zeepbel. Een passende titel aangezien zijn rijkdom ook ineens als een zeepbel uiteenspatte. Een slimme zet van de doorgewinterde zakenman, want het boek gaat als speer in de boekenlijsten. Mensen willen graag lezen hij de multimiljonair alles heeft meegemaakt en hoe hij zich door het faillissement heen heeft geworsteld. Het boek bleek een bestseller en wordt tot op heden nog steeds verkocht.

‘In het verleden is er veel over mij geschreven, ik wil graag dat mensen de waarheid kennen,’ laat hij weten aan de media. Een eigen stem dus en zelf vertellen over wat er allemaal is gebeurd. Een jurist heeft het boek ook helemaal van A tot Z doorgenomen om ervoor te zorgen dat mogelijke claims gemakkelijk van tafel geschoven konden worden. Daarover zei de uitgeverij: ‘Er zullen een aantal mensen zijn die niet blij zullen worden van de uitspraken die Ultee in het boek doet, die moeten natuurlijk wel onderbouwd zijn. Dus wij hebben er alle vertrouwen dat de partijen die ons mogelijk willen dagvaarden daarvoor geen gegronde reden hebben.’ 

rechtszaken

Nou een rechtszaak kwam er zeker. En wel tegen de ex-schoonvader van Bob, John van Baardwijk, die ok uitgever van beroep is. Hij zou een lastencampagne hebben gevoerd en verschillende partijen waaronder bol.com ervan hebben overtuigd om niet met Bob in zee te gaan. Op zijn beurt zegt de schoonvader dat Bob hem het leven zuur wil maken door het onder andere tot een rechtszaak te laten uitlopen. Het was een heleboel getouwtrek heen en weer binnen de ex-families. Maar na die rechtszaak was Bob nog niet klaar. Hij sleepte daarna Quote 500 ook voor de rechter wegens een verkeerd artikel. Daar kreeg Bob wel gelijk en Quote moest een artikel rectificeren. Eind goed al goed zou je zeggen.

Lamborghini

Dan is er ook nog de zaak lamborghini. Als je een beetje van auto’s houdt, heb je dit bericht ongetwijfeld voorbij zien komen. Een knaloranje Lamborghini in de prak gereden. Eerst kon men de bestuurder niet identificeren, maar uiteindelijk bleek ondernemer Bob Ultee erin te zitten. Hij is dus de bestuurder die de dure auto tot moes heeft gereden. Zelf wilde hij niks vertellen over het ongeluk en zo min mogelijk over het incident praten, maar toen bekend werd dat hij in de auto zat werd dat lastig. De media doken erop en ook op social media gingen de roddels de ronde.

Zelf doet hij er aardig koeltjes over en laat weten aan het tijdschrift Quote 500, die regelmatig over hem schrijft, dat de botsing eigenlijk niks voorstelde. Toch staan er foto’s op internet waarin de feloranje sportwagen bij de neus behoorlijk in de kreukels ligt. Hij laat zelf weten dat het een simpele botsing was waarmee de Lambourgini de Peugot 107 alleen maar een kusje gaf. Zo laat hij weten dat de airbags helemaal niet uitgingen en er verder niks aan de hand was.

Bob Coin

Na alle wat hem is overkomen, kan hij toch niet stilzitten. Het ondernemersbloed stroomt nog door zijn anderen en met weer een slimme zet, gaat hij weer verder met zijn imperium. Zijn nieuwe koers: de Bob Coin. Zoals zovelen heeft Bob zich geïnteresseerd voor cryptocurrency. Hij wil met behulp van elektrische brommers mensen in het arme gedeelte van Afrika helpen. Om dat doel te realiseren heeft hij zijn eigen cryptomunt ontwikkeld: de BoB Coin. En met succes; hij heeft inmiddels meer dan 18.000 Afrikanen geholpen aan een brommertje.

Nieuwste over Topondernemers