Een goede laadpas krijgen – hoe doe je dat?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 6th februari 2023, 09:34 am

Wij schatten de kans vrij groot in dat jij op dit moment op zoek bent naar een laadpas. Een laadpas is echt een ontzettend handig hulpmiddel voor mensen die een elektrische auto bezitten. De pas maakt het immers mogelijk om de auto op te laden bij openbare laadpunten. Dit maakt het mogelijk om altijd weer je auto aan de oplader te hangen, zodat je binnen no time weer de weg op kunt. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Hierdoor is er volgens MKB Brandstof altijd nog een hoop onduidelijkheid over het gebruik van laadpassen, laadpalen en de kosten hiervan. Om hier verandering in te brengen geven wij je in dit artikel antwoord op de vraag: Hoe krijg je een goede laadpas?

Weet wat je opties zijn – type passen

De eerste stap om een goede laadpas te krijgen, is om te weten welke soorten passen er beschikbaar zijn. Er zijn twee hoofdtypen laadpassen: openbare laadpassen en privé laadpassen. Openbare laadpassen zijn bedoeld voor gebruik bij openbare laadpunten, terwijl privé laadpassen alleen gebruikt kunnen worden bij privé laadpunten. Het is belangrijk om te weten welk type pas het beste bij jouw situatie past. Hieronder vind je de belangrijkste info per type laadpas:  

  • De openbare laadpassen

Als je besluit om een openbare laadpas te krijgen dan kan je kiezen voor diverse leveranciers. Elke leverancier heeft zijn eigen tarieven en voorwaarden, dus het is belangrijk om deze zorgvuldig te vergelijken voordat je zomaar een keuze maakt. Bij sommige leveranciers kun je een abonnement afsluiten, waarmee je een vast tarief betaalt voor een bepaald aantal kWh. Bij andere leveranciers betaal je per gebruikte kWh. De laadpaal kosten verschillen per laadpas- én laadpaal aanbieder. Gelukkig kan je via internet eenvoudig vergelijkingswebsites vinden waar je meer info kunt vinden over de totale kosten die je kunt verwachten.

  • De privé laadpassen

Een privé laadpas wordt vaak verstrekt door de fabrikant van de elektrische auto of een specifieke laadpaal leverancier. Dit betekent dat je vaak alleen een privé laadpas kunt krijgen als je een elektrische auto hebt gekocht bij een specifieke dealer of fabrikant. Als je besluit om een privé laadpas te krijgen, is het belangrijk om te weten welke laadpunten er beschikbaar zijn en waar deze zich bevinden. Sommige fabrikanten of dealers hebben alleen laadpunten bij hun eigen vestigingen, terwijl andere fabrikanten of dealers laadpunten hebben op verschillende locaties.

Check altijd de compatibiliteit

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een laadpas is de compatibiliteit met de elektrische auto. Sommige laadpassen werken alleen met bepaalde modellen of merken auto’s, dus het is belangrijk om te weten of de laadpas die je op het oog hebt wel werkt met jouw auto. Ook dit is eenvoudig te controleren via het internet. Overigens zien we dat steeds meer passen werken op vrijwel alle auto’s. Het zal naar verwachting dan ook niet heel lang duren voordat je laadpassen krijgt die je overal en met iedere elektrische auto kunt gebruiken.

Nieuwste over Blog