Hoe werkt het aanvragen van een energielabel bedrijfspand

2 minuten leestijd
“aanvragen energielabel bedrijfspand

Je bedrijfspand verkopen of verhuren? Dan is het als pandeigenaar verplicht om te beschikken over een geldig energielabel. Het energielabel geeft het energieverbruik van je bedrijfspand aan in verschillende labelklassen, namelijk: A+++ tot G. Waarbij een A+++-label het beste is en het G-label het slechtst. In het artikel hieronder vertellen we meer over het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand.

In 3 stappen een energielabel bedrijfspand aanvragen

Het aanvragen van een geldig energielabel is tegenwoordig heel gemakkelijk. Hieronder de drie stappen die je kunt volgen.

Stap 1. Energielabel bedrijfspand aanvragen bij een gecertificeerd energielabel bedrijf. Kies bijvoorbeeld voor EnergielabelVoorMijnPand.nl. Er wordt vervolgens een opname op locatie ingepland.

Stap 2. Op de dag van opname wordt het bedrijfspand geïnspecteerd om de energiezuinigheid te bepalen. Bij deze (meestal) 1 á 2 uur durende opname is er toegang tot het bedrijfspand nodig.

Stap 3. Als laatste stap wordt het energielabel officieel geregistreerd bij het RVO. Ook ontvang je een energieprestatie rapport met daarin energiebesparende maatregelen en het energielabel.

Energielabel verplichting

Voor eigenaren is de voornaamste reden om een energielabel aan te vragen de verplichting die geldt bij verkoop of verhuur van het bedrijfspand. Sinds 1 januari 2008 is het verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Als je er nog geen in bezit hebt is het verstandig om er direct een aan te vragen. Zo voorkom je een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Alle utiliteitsgebouwen met één of meerdere van onderstaande functies zijn verplicht om een geldig energielabel in bezit te hebben.

  • Kantoorgebouwen
  • Publieke gebouwen (bijv. bibliotheken en stadhuizen)
  • Sport (bijv. sporthallen en zwembaden)
  • Onderwijsinstellingen (bijv. universiteiten en scholen)
  • Gezondheidszorg (bijv. ziekenhuizen en verzorgingshuizen
  • Hospitality (bijv. restaurants en hotels)
  • Winkelpanden (bijv. supermarkten en showrooms)

Nieuwste over Ondernemerstips