4 linkbuilding strategieën toegelicht

5 minuten leestijd

Wil je de vindbaarheid van jouw website vergroten? Dan ben jij je mogelijk aan het verdiepen in zoekmachineoptimalisatie. Veel mensen richten zich hiervoor tot het verbeteren van de content op hun website. Als je zoekwoorden op strategische plekken in de tekst verwerkt, kan dit jou inderdaad een hogere positie opleveren. Toch draait Search Engine Optimization (SEO) niet alleen maar om de content zelf. Nee, want linkbuilding speelt ook een rol. Bij linkbuilding zorg je ervoor dat andere websites doorlinken naar jouw site. Als je dit goed aanpakt, kan dit jouw een hogere positie in de resultaten van een zoekmachine opleveren. Om succes te boeken, moet je een doordachte strategie gebruiken. In deze tekst lichten wij vier strategieën voor linkbuilding kort toe.

1. Persbericht met link(s) verspreiden
Heeft jouw bedrijf een nieuw product ontwikkeld? Of is er een belangrijke ontwikkeling gaande binnen de branche waarin jij actief bent en wil je hier de vruchten van plukken? Dan kun je persberichten inzetten voor linkbuilding. In zo’n bericht vermeld je het belangrijkste nieuws. Als je aan de slag wilt met linkbuilding, kun je hier een link naar jouw website of de productpagina in verwerken.

Als je het persbericht hebt opgesteld, is zaak om deze te verspreiden. Mail hem bij voorkeur naar journalisten van online platformen die een link hebben met jouw vakgebied. In dat geval is de kans aanwezig dat zij de link in het persbericht overnemen en dat leidt mogelijk tot meer verkeer naar jouw website. Stuur het bericht ook altijd naar een aantal autoriteiten, zoals nieuwssites. Plaatst zo’n site jouw persbericht met daarin de link? Dan zorgt dit niet alleen voor linkwaarde, maar je vergroot bovendien de autoriteit van jouw bedrijf.  

2. Backlinks van startpagina’s
Hoe hard je ook je best doet en hoe vaak je het ook probeert, soms lukt het gewoonweg niet om een persbericht geplaatst te krijgen. Dit betekent niet dat er voor jou geen kansen liggen op het gebied van linkbuilding. Je kunt namelijk ook tot startpagina’s richten. Backlinks op dergelijke websites zijn weliswaar van mindere kwaliteit, maar ze kunnen wel degelijk bijdragen aan een hogere positie in de resultaten van een zoekmachine. Een groot aantal websites heeft zijn positie in de zoekmachines zelfs alleen te danken aan backlinks op startpagina’s of klonen hiervan.

Wil je deze linkbuilding strategie toepassen? Zorg er dan wel voor dat een zoekmachine niet kan achterhalen dat er sprake is van linkruil. Dit kan middels threeway linkbuilding. Bij deze techniek zijn drie websites binnen dezelfde branche betrokken, die ieder naar een andere site linken. Je kunt eventueel ook voor fourway linkbuilding kiezen. Bij deze techniek worden geen drie, maar vier websites gebruikt om naar elkaar te linken.

3. Blogplaatsingen
Een groot aantal websites heeft tegenwoordig een eigen blog. Een blog wordt vaak gebruikt om te schrijven over allerlei onderwerpen die een link hebben met de website of een bedrijf. Wist je dat je jouw blog ook in kunt zetten voor linkbuilding? Deze strategie wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld websites die bedrijven de mogelijkheid bieden om er een gastblog te plaatsen. Waarom dit interessant is? Omdat je vaak één of twee linkjes naar jouw website kan en mag verwerken in een (gast)blog. Dit kan meer verkeer naar jouw site tot gevolg hebben. Hoewel de linkjes bij deze linkbuilding strategie commerciële doeleinden hebben, mag de tekst niet (al te) commercieel zijn ingestoken.   

4. Tiered linkbuilding
Wil je gevonden worden op een zoekwoord waar nogal veel concurrentie op is? Dan is tiered linkbuilding mogelijk een geschikte strategie voor jou. Binnen Nederland wordt deze methode weliswaar niet veel gebruikt, maar jij kunt er desondanks toch de vruchten van plukken. Deze strategie pas je vooral toe als het je gelukt is een link te plaatsen op een site met veel autoriteit. Als je vervolgens ook nog een aantal links bouwt naar de betreffende pagina waarop jouw link staat, komt dit de pagina-autoriteit ten goede. Gevolg hiervan is dat de website ook meer autoriteit doorgeeft aan jouw website, omdat er een link naar jouw site op de betreffende pagina staat. Door middel van tiered linkbuilding slaag je er dus in om de meest krachtige links nog sterker te maken.

Nieuwste over Internet Marketing