De kosten van payrolling

2 minuten leestijd

Payrolling wordt populairder en populairder. Maar wanneer is het nou eigenlijk een goed idee om een payroll bedrijf in te schakelen? Belangrijk hierbij is om te kijken naar de payroll kosten. Hieronder gaan we op beiden wat dieper in.

De taken van een payroller

We kijken allereerst even naar de taken van een payrollbedrijf. Bij payroll huur je eigenlijk personeel in van een payrollbedrijf. Het grootste voordeel hiervan vinden veel bedrijven dat de administratieve rompslomp je uit handen wordt genomen. Het juridische werkgeverschap komt in handen van het payrollbedrijf. Een payroller is verantwoordelijk voor het afsluiten van arbeidscontracten, voor het bijhouden van de loonadministratie, voor het uitbetalen van het salaris en de vakantietoeslag, voor het afdragen van werknemers- en werkgevers premies, voor het uitbetalen van de pensioenpremies en voor het verzuimbeleid.

De voordelen van payroll

 • Payrolling biedt vele voordelen, maar de belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
 • Het biedt je als bedrijf flexibiliteit in je personeelsbeleid, je kunt makkelijker personeel aannemen en ontslaan.
 • De administratieve rompslomp ben je kwijt, die tijd kun je gebruiken voor waar je echt goed in bent.
 • Er verandert voor de werknemers weinig, op de werkvloer merk je het niet.
  Het risico wordt kleiner, bijvoorbeeld bij ziekte of ongevallen.

Payroll kosten

Een van de belangrijkste zaken die mensen willen weten rondom payroll zijn de kosten. Die kosten verschillen echter per payrollbedrijf en per situatie. De meest voorkomende manier van rekenen is een brutoloon van de werknemer die bij jouw bedrijf zou komen werken, met daarbovenop nog een opslag. Die opslag wordt vaak bepaald met een omrekenfactor. Die factor is weer afhankelijk van de volgende zaken:

 • De keuze voor een payrollbedrijf
 • De hoogte van het loon
 • Het aantal uur dat er wordt gewerkt
 • Hoeveel en hoe intensief je samenwerkt met het payrollbedrijf
 • Gemiddeld genomen ligt de omrekenfactor ongeveer tussen de 1,50 en 1,75, afhankelijk van onder andere de bovenstaande factoren. Daarnaast betaal je bij ziekteverzuim vaak nog een extra toeslag, dit is allemaal vooraf vastgelegd.

Nieuwste over Blog