Emaille medailles en pins, wat is emaille eigenlijk?

4 minuten leestijd

Misschien heb je er al eens van gehoord, pins en medailles van emaille. Maar wat is emaille nu precies? En hoe worden deze pins en medailles nu eigenlijk gemaakt? Lees dit blog voor alle antwoorden over emaille medailles en pins!

Wat is emaille?

Wil je pins of medailles bestellen dan zijn er verschillende typen waar je uit kunt kiezen. Eén van de meest voorkomende type pins en medailles is toch wel die van emaille. Emaille is het materiaal waarmee een metalen basis wordt ingekleurd. Elke pin of medaille begint dus met een metalen basis. Bij emaille medailles en pins wordt er daarom een metalen plaat uitgeslagen of gegoten, in de vorm van het aangeleverde ontwerp. Er ontstaat op deze manier een ‘lijntekening’ die met emaille wordt ingekleurd. Maar wist je dat er ook weer twee verschillende soorten emaille zijn?

Het verschil tussen medailles en pins van hard of zacht emaille

Wanneer jij jouw eigen unieke medailles of custom made pins wilt kopen, kun je kiezen uit verschillende uitvoeringen. De meest mooie is emaille. Hierbij kun je kiezen uit hard of zacht emaille pins en medailles. Maar wat is het verschil tussen deze twee uitvoeringen en welke eigenschappen hebben zij?

Medailles en pins van hard emaille

Hard emaille medailles en pins zijn in de basis kwalitatief sterker dan zacht emaille pins en medailles. Dit omdat de vlakken in het metalen ontwerp worden gekleurd doormiddel van een poedercoating die vervolgens in de oven wordt uitgehard. Hierdoor ontstaat er vrijwel direct een krasvast oppervlak. Bij deze techniek krijg je een glad oppervlak, waardoor je het reliëf van het ontwerp niet of nauwelijks zult voelen wanneer je er met je vinger overheen gaat.

Zacht emaille pins en medailles

Zoals eerder gezegd bestaat de basis van emaille pins en medailles altijd uit een metalen plaat met reliëf. Deze metalen platen bestaan dus uit verschillende vlakken die elk hun eigen kleur kunnen krijgen. Bij zacht emaille worden de vlakken in de kleuren van het ontwerp ingekleurd met verf. Dit type emaille is over het algemeen iets voordeliger dan hard emaille, maar ook iets kwetsbaarder. De ingekleurde vlakken liggen namelijk wat lager dan de lijnen van de metalen plaat. Het reliëf is dus goed te waarnemen, wat een erg mooi effect geeft. Echter is een pin of medaille van zacht emaille iets gevoeliger voor krassen. Het is daarom ook mogelijk om de pins en medailes te laten voorzien van een epoxylaag coating. Hierdoor ontstaat er alsnog een vrijwel glad oppervlak en is de gehele pin of medaille extra goed beschermd.

Kan ik ook pins en medailles laten maken van emaille?

Jazeker kan dat! Pro-Merchandise heeft jarenlange ervaring in het maken van emaille pins en medailles, evenals andere merchandise. En het mooie is dat zij jou ook kunnen helpen bij het ontwerpen van de medailles en pins. Op dit moment leveren zij veel emaille pins en medailles aan bijvoorbeeld bedrijven, carnavalsverenigingen, goede doelen, (sport)evenementen en webshopeigenaren/designers. Kijk vooral eens op hun website en wie weet laat jij binnenkort jouw eigen medailles en pins maken!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog