De IT-afdeling van je bedrijf verbeteren in 4 stappen

3 minuten leestijd

Last Updated on: 11th mei 2022, 11:13 am

We stellen hoge eisen aan onze IT-afdelingen want zij zorgen ervoor dat het bedrijf verder kan innoveren en ontwikkelen. Een goede IT-afdeling die op de noden van werknemers en klanten kan inspelen, verhoogt productiviteit en efficiëntie. Reden genoeg dus om te kijken naar hoe je je afdeling nog kan verbeteren. Met deze 3 tips zetten we je alvast op weg.

Creëer partners, geen aparte gehelen

Stap 1 voor een betere IT-afdeling, is een betere connectie tussen de IT-afdeling en de rest van het bedrijf. Dit betekent dat er actief wordt ingezet op communicatie en een goede samenwerking tussen IT en andere afdelingen, maar ook tussen IT en de directie, financiële dienst of externe IT leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan de internetprovider of aan je ERP partner. Wanneer je kiest voor betrouwbare externe partners, waar je IT-afdeling op kan rekenen, creëer je alweer een connectie en ‘partnership’, wat de efficiëntie verhoogt. 

Meten is weten

Om een echte samenwerking te creëren, moet je ook tevredenheid van werknemers én klanten meten. Verzamel zo veel mogelijk feedback waar je IT-afdeling mee aan de slag kan. Doe dit natuurlijk wel op een gestructureerde manier en op regelmatige wijze. Zo integreer je eerlijke en constructieve feedback in je proces zodat de IT kan blijven verbeteren. Langs de andere kant zien klanten en werknemers dat ook zij invloed hebben op het IT beleid. Gebruik deze feedback als een leidraad om samen oplossingen te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een efficiëntere helpdesk of workshops over cybersecurity. Met de populariteit van thuiswerken, bekijk je ook hoe je online van dienst kan zijn. Zo kan je als IT-afdeling zelfs tips geven over hoe je thuiswerken efficiënter kan aanpakken.

ERP systeem monitoren

Samenwerking en efficiëntie: we hebben het al enkele vermeld, en daar draait het bij ERP om. Via een ERP systeem ga je de verschillende afdelingen aan elkaar koppelen en kan je activiteiten beter op elkaar afstemmen. En daar komt je IT-afdeling bij kijken: goed geoliede IT-afdelingen zijn constant bezig met de datakwaliteit: worden de gegevens rond offertes, stock en levering goed vastgelegd? Werk hiervoor samen met een betrouwbare partner die je systeem aanpast aan de noden van jouw bedrijf. 

Tevredenheid voor innovatie

Binnen IT zit er een soort van hiërarchie: werknemers en klanten moeten eerst tevreden zijn over de efficiëntie en werkzaamheden van de IT-afdeling nog voor ze innovatie aanvaarden. Wanneer je als IT-afdeling een nieuwe technologie aan het bedrijf oplegt, terwijl werknemers nog gefrustreerd zijn over essentiële zaken, geraak je niet verder. Leg dus eerst een ‘foundation’ door feedback op te nemen, je ERP systeem goed te beheren en te zorgen dat de samenwerking met andere afdelingen vlot loopt. Pas hierna kan je als IT-afdeling je rol inzetten om te zorgen voor innovatie binnen het bedrijf.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips