Bedrijfsruimte huren: let hierop

3 minuten leestijd

Last Updated on: 11th mei 2022, 11:00 am

Is jouw zaak hard aan het groeien? Dan kan de behoefte ontstaan om magazijnruimte te huren of om te verhuizen naar een groter magazijn. Denk vooraf goed na over het huurdoel en huur alleen op de groei als je 100% zeker bent dat deze groei er komt. Er zijn een aantal belangrijke dingen die jij moet weten voordat je het huurcontract tekent.

Maximale budget bepalen

Voordat jij de zoektocht naar geschikte magazijnruimte start, is het verstandig om te bepalen wat je maximale budget is. Als je dit niet doet loop je het risico dat je jouw ideale bedrijfsruimte vindt maar dat deze onbetaalbaar is. Over het algemeen valt het aan te raden om niet meer dan 10 tot 15 procent van je omzet uit te geven aan huisvestingslasten. Zo voorkom je dat je onderaan de streep verlies gaat draaien. 

Genoeg ruimte

Er moet in het magazijn niet alleen voldoende ruimte zijn voor de opslag van jouw voorraad, maar ook voor de magazijntrucks, verrijdbare heftafels, wandelpaden voor je personeel en meer. Om de veiligheid te kunnen garanderen is het dus verstandig om te kiezen voor een magazijn dat zeker ruim genoeg is. Een belangrijke factor in het bepalen hoeveel palletplaatsen er zijn in een magazijn, is het gebouw zelf. Een grotere overspanning zorgt ervoor dat de rekken efficiënter geplaatst kunnen worden. Ook de hoogte is van belang. Standaard worden er 5 tot 6 pallets bovenop elkaar gestapeld en de palletrekken kunnen zo hoog worden gestapeld als nodig is. Je moet hierbij natuurlijk wel rekening houden met de reikhoogte van de heftruck.

Duidelijke afspraken maken

Financiële misverstanden wil je voorkomen, dus het is slim om duidelijke afspraken te maken met de verhuurder. Denk hierbij aan afspraken over de staat van oplevering bij het aangaan van de huurovereenkomst en bij het opzeggen van de huurovereenkomst, of de huurprijs inclusief of exclusief btw is en hoe het zit met de indexatie van de huurprijs. Vraag ook naar eventuele servicekosten zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Bedrijfspand kopen of huren?

De vuistregel is dat als je opzoek bent naar een bedrijfsruimte dat kleiner is dan 400m2, het voordeliger is om deze te huren. In dit geval zijn de opstartkosten laag en kan je bij groei van je bedrijf eenvoudig doorverhuizen. Als je huur zijn er verschillende kosten aftrekbaar: de huur van de ruimte, de verzekeringskosten, schoonmaakkosten, energiekosten, inrichtingskosten en huisstijlkosten. Bij de aankoop van een bedrijfsruimte doe je een investering en heb je mogelijk recht op investeringsaftrek. Alle kosten die je voor de bedrijfsruimte maakt mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Je fiscalist kan je hier meer over vertellen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips