De beurs op als ondernemer?

3 minuten leestijd
marketing businessman person hands
Photo by Anna Nekrashevich on Pexels.com

Mensen die zich bezighouden met beleggen moeten goed rekening houden met de belastingdienst en hoe de effecten in hun portefeuille van invloed zijn op hun jaarlijkse belastingaangifte. Er zitten namelijk verschil in hoe de belastingdienst bepaald kapitaal aangemerkt heeft. 

Box 3

Algemeen kan gesteld worden dat van de effecten die de meeste beleggers in hun bezit hebben in de derde doos, of box 3 behoren. Dit is de box waar men in Nederland rekening mee moet houden als je aandelen koopt of ander kapitaal bezit in andere vormen dan een aandeel. Een obligatie valt hier bijvoorbeeld ook onder.

Geen tijd

Ook andere jaren kunnen de zaken anders lopen en heb je helemaal geen tijd meer voor beleggen of iets wat te maken heeft met de beurs. In zo’n geval kun je kijken of je nog kapitaal op zak hebt. Hier wil je uiteraard wel wat mee doen. Misschien heb je geen tijd meer voor beleggen omdat je zojuist kinderen hebt gekregen of naar het buitenland bent verhuisd waardoor andere zaken meer van je tijd opslokken.

ETF

Zoals je na moet denken welk brood je wil kopen, moet je nadenken over de financiële producten die aanschaft op de beurs als je besluit dat je er toch weer wat tijd aan wil spenderen. Bijvoorbeeld een ETF waarmee je belegt in een mandje aandelen. Maar voordat je hiermee van start kunt gaan kun je ook overwegen hoe je precies je geld voor jezelf wil laten renderen.

Laten renderen

Er zijn namelijk mensen die hun geld laten renderen en dit niet via de aandelenmarkt doen. Als de hierboven geschetste situatie met nieuwe kinderen of een verhuizing niet op jou van toepassing is, en je hebt daarentegen wel tijd over en een startkapitaal dan kun je het volgende overwegen. 

Door een bedrijf op te richten is het een idee als je je niet op je plek voelt op de aandelenmarkt. Ook is het interessant om te kijken wie in de Quote 500 staat en hoe ze hun kapitaal hebben vergaard. Er is een grote groep die al in rijkdom is geboren, en er is ook een deel van deze lijst die erin is geslaagd om het via een eigen bedrijf te doen.

Op beide keren geldt: puur op je eigen geld teren is niet voldoende. Je moet dus manieren vinden om met jouw geld een rendement te genereren waardoor je je geld voor je laat werken. Wat hier overigens echt mee bedoeld wordt is dat je iemand anders voor jouw vermogen laat werken. Dit kun je bereiken via verhuur of de aandelenmarkt.

Nieuwste over Ondernemerstips