Belasting op Spaargeld 2020: Bedragen en uitleg

3 minuten leestijd

Het is natuurlijk altijd een goed idee om geld sparen. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor noodgevallen, zoals bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of dure reparatie aan je auto, voor een dure vakantie of wereldreis, een aanbetaling van een nieuw huis, een toekomstige studie van je kind of wanneer je gewoon geld overhoudt. Maar hoe zit het dan eigenlijk met belasting over het gespaarde bedrag? Hoeveel belasting moet je hiervoor betalen? Om je wat meer duidelijkheid over te scheppen zullen we je hier wat meer informatie over geven.

Hoeveel mag je belastingvrij sparen?

In Nederland mag iedereen voor een deel belastingvrij sparen. Het deel dat je belastingvrij mag sparen heet het heffingsvrij vermogen. In dit jaar kun je tot € 30.846 belastingvrij sparen. Mensen die een fiscaal partner hebben mogen belastingvrij sparen tot € 61.692. Wanneer je meer spaart dan deze bedragen dan moet je hierover belasting betalen. De belasting die je betaald is echter wel alleen over het deel dat je spaart boven het heffingsvrij vermogen.

Wat valt er allemaal onder spaargeld?

Het geld dat je daadwerkelijk spaart wordt niet alleen maar berekend op basis van je spaarrekening. Geld dat je aan het sparen bent valt in box 3 van de belastingdienst. Maar niet alleen spaargeld hoort in deze box, maar ook beleggingen en het bezit van een tweede huis. Je moet deze dus bij je spaargeld optellen. Nadat je van dit totale bedrag je schulden hebt gehaald, kun je berekenen hoeveel eigen vermogen je hebt in box 3 van de belastingdienst. Je kunt dus eigenlijk alleen € 30.846 belastingvrij sparen als je geen beleggingen of tweede huis hebt. Is het eigen vermogen uit box 3 hoger dan deze € 30.846, dan zul je over het bedrag dat je bespaart belasting moeten afdragen in de vorm van vermogensrendementsheffing.

Waarom belasting betalen over je spaargeld?

Over het spaargeld dat je in bezit hebt zul je uiteindelijke rendement halen. Rendement over je spaargeld is voor de belastingdienst gewoon een vorm van inkomen. In Nederland moeten we nu eenmaal belasting betalen over ons inkomen. Of dit nu uit je salaris komt, je bedrijf of in dit geval je spaargeld.

Hoeveel belasting betaal je over je spaargeld?

In 2020 betaal je, zoals eerder geschreven, geen belasting tot € 30.847spaargeld. Wanneer je over dit bedrag heen komt dan zul je belasting moeten afdragen. Je betaalt hier over onderstaande bedragen (in %):                    

SchaalBedragPercentage
1€ 30.847 t/m € 72.7970,54%
2€ 72.797 t/m € 1.005.5721,27%
3Meer dan € 1.005.5721,6%

Met een partner betaal je de volgende percentages aan belasting:                          

SchaalBedragPercentage
1€ 61.692 t/m € 145.5940,54%
2€ 145.594 t/m € 2.011.1441,27%
3Meer dan € 2.011.1441,6%

Bij deze percentages moet er wel rekening mee gehouden worden dat ook de mensen met een hoog vermogen over de bedragen die in de eerste twee schalen ook dat dat lagere belastingpercentage betalen. Zij hebben dus ook vrijstelling over de eerste € 30.847 aan spaargeld.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips