De beste manieren voor goede sanitaire voorzieningen

4 minuten leestijd
chef cooking in the kitchen
Photo by Rene Asmussen on Pexels.com

Voordat je de manieren kunt begrijpen om goede sanitaire voorzieningen te handhaven bij het omgaan met voedsel, is het belangrijk om te weten wat goede sanitaire voorzieningen zijn. Goede sanitaire voorzieningen zijn de praktijk om voedsel veilig te houden door de juiste procedures te gebruiken en alles na elk gebruik schoon te maken. Het is belangrijk om goede sanitaire voorzieningen te hebben, omdat je anders het risico loopt om besmet te raken. Dit kan leiden tot ziektes voor jou, je medewerkers en je klanten. Dit wil je ten alle tijde voorkomen!

Investeer in een koelwerkbank

Een koelwerkbank houdt niet alleen je eten koud, het is ook een goede plek om eten op te slaan en te bereiden. Wanneer je met rauw vlees en andere bederfelijke producten werkt, is het belangrijk om deze zoveel mogelijk op de juiste temperatuur te bewaren. Dit helpt om te voorkomen dat kruisbesmetting van bijvoorbeeld bacteriën de kwaliteit van je producten aantast. Het beschermt klanten ook tegen besmetting door hun voedsel voor langere tijd vers te houden. Het beste van het gebruik van dit soort apparatuur is dat het na elk gebruik gemakkelijk kan worden schoongemaakt.

Houd je handen schoon

Je dient je handen schoon te houden door ze vaak te wassen. Was je handen minimaal 20 seconden met zeep en warm water. Als je geen toegang hebt tot zeep, gebruik dan een handdesinfecterend middel op alcoholbasis. Je kunt ook keukenpapier gebruiken om de kraan uit te zetten. De meest voorkomende manier om door voedsel overgedragen ziekten op te lopen, is door direct contact met iemand die is geïnfecteerd. Een andere manier is door voedsel te eten dat door bacteriën is besmet. Het is belangrijk om te begrijpen dat bepaalde voedingsmiddelen schadelijke bacteriën kunnen bevatten, zelfs als ze er goed uitzien, ruiken en smaken.

Voorkom kruisbesmetting

Kruisbesmetting is de overdracht van schadelijke bacteriën van het ene oppervlak naar het andere door direct of indirect contact. Laat rauw vlees, gevogelte, zeevruchten of hun sappen niet in aanraking komen met andere voedingsmiddelen. Dit omvat het mengen van rauwe eieren met kant-en-klaar voedsel zoals salades of sandwiches. Gebruik aparte snijplanken voor vlees en groenten zodat ze niet tegelijk gebruikt worden.

Weet wanneer je eten weggooit

Voedselverwerkers moeten weten wanneer ze voedsel moeten weggooien. Als je dat niet doet, kun je de gezondheid van je klanten in gevaar brengen. Voedsel dat te lang is blijven liggen, kan bacteriën en andere micro-organismen ontwikkelen die mensen ziek kunnen maken, zelfs als ze er niet slecht uitzien of stinken. Voedselverwerkers moeten ook op de hoogte zijn van de datums die zijn afgedrukt op verpakkingen van diepvriesproducten en droge goederen zoals meel, suiker of rijst. Deze data geven aan hoe lang het product zijn beste kwaliteit behoudt na opening of aankoop door een consument. Als je bedrijf bederfelijke voedingsmiddelen gebruikt, zoals vleesproducten die niet zijn gekookt voordat ze aan klanten worden geserveerd, moet je deze artikelen weggooien zodra de uiterste verkoopdatum is verstreken.

Nieuwste over Blog