De 3 meest noodzakelijke verzekeringen voor een zelfstandig ondernemer

3 minuten leestijd

Jij wil je eigen bedrijf gaan starten? Dat is natuurlijk geweldig, maar heb jij weleens nagedacht over de verzekeringen die je nu nodig hebt? In deze blog lees je over de drie meest noodzakelijke verzekeringen voor zelfstandig ondernemers.

Voordat jij als zzp’er oftewel een zelfstandige ondernemer een verzekering gaat afsluiten moet je reen risicoanalyse maken. Je gaat kijken wat voor werk je doet, en wat de risico’s zijn die bij het werk horen. Wanneer jij bijvoorbeeld niet meer kan lopen, kan je dan nog wel je werk uitvoeren? Maar ook of je misschien in een juridisch conflict verzeild kan raken. Of geef jij workshops aan klanten, wat als er wat gebeurt? Geen zorgen, want ook als zelfstandig ondernemer kan jij je verzekeren wanneer er iets ergs gebeurt.

Zelfstandig ondernemer: 3 noodzakelijke verzekeringen

We hebben de meest noodzakelijke verzekeringen voor ondernemers voor je op een rij gezet. De allerbelangrijkste staat op nummer één:

#1 Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er is iets ergs gebeurd. Jij bent van de steiger gevallen of tijdens het sporten heb je een flink gewicht op je voet laten vallen. Een arbeidsgeschiktheidsverzekering oftewel een AOV was nu goed geweest. Op basis van wat jij verdient wordt een berekening gemaakt waar jij recht op hebt. Want jij kan je werk nu niet meer uitvoeren. Deze verzekering hoeft niet duur te zijn. Het hangt af van je leeftijd en voor welk bedrag jij jezelf wil verzekeren.

#2 Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer jij fysiek contact met klanten hebt, dan is het heel slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt alles dat er gebeurt tijdens het werk. Dus wanneer bijvoorbeeld een klant door jouw toedoen verongelukt raakt dan kan je dit vergoedt krijgen.

#3 Rechtsbijstandverzekering

Heb jij een reisbureau en is er iemand die je aanklaagt omdat hotels die jij geboekt had onder de norm waren? Dan kan een rechtsbijstandsverzekering kosten voor een rechtszaak dekken. Conflicten met klanten kunnen in allerlei soorten en maten voorkomen. Je wil niet dat dit je de kop gaat kosten. Het afsluiten van zo’n verzekering is dus aan te raden.

Meer verzekeringen als ondernemer

Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen die je kan afsluiten als ondernemer. Zo hebben we een nog inventaris- en voorraadverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, pensioenverzekeringen en bedrijfsstagnatieverzekeringen. Je kan je overal waarvoor je maar wil verzekeren. Maar de bovenstaande zijn wat ons betreft de meest belangrijke in het rijtje.

Er bestaat een kans dat je in de toekomst zelfs verplicht bent om je te verzekeren als zpp’er. Hier lees je er meer over.

Nieuwste over Ondernemerstips