De perfecte werknemer: zo werkt headhunting

3 minuten leestijd

Je bent opzoek naar de geschikte kandidaat voor een vrijgekomen functie binnen je bedrijf. Het inschakelen van headhunters is dan perfecte manier om dat voor elkaar te krijgen. Het werkt op deze manier:

Wist je dat de headhunting van oorsprong eigenlijk koppensnellers betekent. Tegenwoordig betekent deze term natuurlijk heel wat anders. Zo is headhunting een populaire en vernieuwde manier geworden van het werven van mensen. Bij een normaal sollicitatiebureau staan er mensen ingeschreven die opzoek zijn naar een baan. Headhunters gaan niet opzoek naar iemand die opzoek is, maar zoeken juist naar iemand die zo goed is, dat hij of zij waarschijnlijk op dat moment al een baan heeft.

Waarom headhunting bestaat?

Vaak wordt een headhunter gebruikt om goede werknemers te vinden. Dit is niet voor een baan als heftruckchauffeur, maar het gaat hier om leidinggevende functies. In veel gevallen worden headhunters ingezet bij tech-giganten of grote multinationals. Het gaat dus om mensen die gezocht worden met specifieke vaardigheden. Deze werknemers liggen niet voor het grijpen. Het gaat vaak om mensen met hoge scores, unieke opleidingen en uitmuntende vaardigheden.

Hoe werkt headhunting?

De reden dat headhunting helemaal van deze tijd is heeft alles te maken met de wereld waarin we leven op dit moment. De technologische ontwikkelingen en het internet hebben hier een flinke bijdrage aan geleverd. Zo kan je nu via linked-in terecht komen bij grote multinationals en precies zien wat de competenties zijn van personen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Vaak worden er bij goede headhunting bureaus gebruik gemaakt van contacten. Zo zullen er headhunters zijn die werknemers tussen multinationals laten switchen. Puur omdat de headhunters op basis van competenties denken dat ze beter bij bedrijf-A passen in plaats van bedrijf-B

De voordelen van headhunting

Het is logisch dat je meer betaald voor een headhunter dan dat je zou betalen als je bij een sollicitatiebureau aanklopt. De grote voordelen van headhunters zijn echter dat ze betrouwbaar zijn, en zeer specifiek en gepersonaliseerd te werk gaan. Ze maken optimaal gebruik van minimale middelen en gaan altijd tot het uiterste om de perfecte match te vinden. Dat zijn een aantal enorme voordelen.

Waar headhunters vooral naar opzoek zijn? Bekijk deze video.

Nieuwste over Topondernemers