Dat er een tijd was zonder laptop…

4 minuten leestijd

Voor de jaren tachtig van de vorige eeuw had niemand zo’n apparaat in huis: een computer. Tegenwoordig moet je zoeken naar mensen die er geen hebben en vooral de laptop lijkt gemeengoed te zijn geworden. We dragen deze steeds vaker dagelijks met ons mee.

Een draagbare computer. Overal kunnen werken waar een internetverbinding en een stopcontact zijn. Laptoptas erom en neem maar mee. Zo makkelijk was het niet altijd.

Twaalf kilo woog de eerste commercieel beschikbare draagbare computer. Het is 1981 en het is een revolutie. Ook al kon het schermpje slechts 52 tekens weergeven en is de computer traag. Als je dat vergelijkt met de nieuwste exemplaren anno 2019. Nee, doe maar niet.

Een vijf kilo zware schootcomputer

Het duurt niet lang voordat er een nieuw exemplaar verschijnt die de naam ‘schootcomputer’ krijgt. Vijf kilogram zwaar. Dat was natuurlijk al een hele stap vooruit, maar desalniettemin nog altijd een bakbeest. De optionele batterij werkte trouwens maar een uur. En het apparaat kostte een lieve duit (rond de 8000 euro).

Al met al kun je zeggen dat de draagbare computer in die tijd zo draagbaar niet is. Laptoptassen waren waarschijnlijk ook nog niet uitgevonden. Wie ging er met zoveel kilo’s over straat? Bovendien konden ook nog niet veel mensen zich zo’n draagbare computer veroorloven.

Eindelijk: de notebookcomputer

Het neemt drie jaar om een volgend exemplaar te ontwikkelen: de IBM PC convertible. Je kon dit exemplaar ombouwen en aansluiten op een extern beeldscherm. 5,4 kilo zwaar, maar al meer geavanceerd, ook omdat er een printer op kon worden aangesloten.

Dan volgt er eentje van 3,5 kilogram die al meer lijkt op de exemplaren van nu: de IBM ThinkPad-laptop. Het is dan al wel 1992. Het apparaat heeft een kleurenscherm (!) en kan zonder muis worden gebruikt. Er zit een soort joystick in het midden. De laptop staat bekend om zijn snelle processor. Die processor wordt belangrijk en daar zit dan ook een grote ontwikkeling in.

In 2003 volgt de notebookcomputer, een volgende doorbraak, met ingebouwde draadloze mogelijkheden. De laptops worden lichter van gewicht en een stuk dunner.

Het apparaat moet in de laptoptas

En dan is ook de laptoptas een feit. Want nu is het makkelijk om de computer te dragen. Eerst dragen vooral mannen een laptop mee in een tas, al snel volgt ook de zakenvrouw. En bovendien zijn steeds meer mensen in de gelegenheid er eentje aan schaffen als de prijzen dalen. Veel tassenmerken springen op deze ontwikkelingen in en bieden ao.a. een rugzak waar het prachtige apparaat in past. Van leer, van vilt, van canvas.

Dan is het 2008 en wordt de MacBook Air geïntroduceerd. De dunste laptop! Met een compleet toetsenbord en een 13 inch scherm.

Niets staat tassenfabrikanten meer in de weg om de meest bijzondere sleeves en laptoptassen te op de markt te brengen. Handig, functioneel en mooi. De meeste merken creëren laptoptassen. Van Burkely tot DSTRCT en van Calvin Klein en Eastpak tot Micmacbags.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Internet Marketing