Buitenspelen op de kinderopvang

3 minuten leestijd

Of het nu warm of koud is buiten, nat of droog, het is altijd een goed idee om naar buiten te trekken. Buitenspelen brengt kinderen in beweging en is gezond. Wij delen enkele tips voor een veilige, gezellige en leuke buitenspeelruimte op de kinderopvang.

Voordelen van buitenspelen

Voordat we verder ingaan op de tips voor jouw buitenspeelruimte, willen we benadrukken dat buitenspelen erg gezond is voor kinderen. Dit komt niet alleen door de frisse buitenlucht, maar ook doordat ze vrij kunnen bewegen. Hierdoor leven de kids zich volop uit, gaan ze intenser bewegen, leren ze zelf beter om snelheid, hoogtes, diepte, afstand en risico’s in te schatten en oefenen ze hun motorische vaardigheden. Er is altijd wel een reden om lekker naar buiten te gaan, juist als het weer niet meezit. De kinderen zullen er vast niet mee zitten!

Ruime plek om te spelen

Heeft jouw kinderopvang een buitenruimte waar de kinderen kunnen spelen? Je maakt de ruimte nog groter door de deuren open te zetten en zo de binnenruimte bij de buitenspeelplaats te betrekken. Als je opvang geen buitenruimte heeft, kan je de mogelijkheden bekijken om afspraken te maken met bijvoorbeeld een school in de buurt om daar gebruik te maken van het speelplein. Het is natuurlijk helemaal mooi als er groene schoolpleinen in de buurt zijn. Of kunnen jullie wellicht eens per dag naar het park wandelen om daar te spelen?

Speelzones buiten

Net als in de binnenruimte kan je de buitenruimte onderverdelen in verschillende speelzones. Denk aan speelzones met gras, zand, beton of bosjes voor een totaal andere spelervaring. Door de kinderen te laten wisselen doen ze verschillende ervaringen op. Zo is het heerlijk klauteren en kruipen op een zachte ondergrond van gras, terwijl de kinderen weer goed kunnen fietsen of achter een loopwagentje lopen op een harde ondergrond.

Plekje voor de allerkleinsten

Niet alleen dreumesen, peuters en kleuters zijn gek op buitenspelen, baby’s vinden het ook prettig om in de frisse lucht te zijn. Zoek bijvoorbeeld een mooi plekje uit onder de bomen waar je een veilig stukje maakt voor de kleintjes, met zachte matten of dekens. Hier kijken ze naar het licht dat door de blaadjes valt, de wolken die langskomen, vogeltjes of een wapperende vlag. Op een rustig en schaduwrijk plekje kunnen ze op hun eigen tempo ontdekken. Let er altijd op dat er geen kleine takjes, vruchtjes of bladeren liggen die baby’s in hun mond kunnen steken.

Wil jij hulp bij het ontwerpen van een geschikte buitenruimte? Donker Groenvoorziening helpt bij iedere groenwens!

Nieuwste over Blog