Wat je allemaal moet weten over een API-koppeling

4 minuten leestijd

De computerwereld bestaat uit een wirwar van termen. De meeste termen klinken behoorlijk ingewikkeld, maar zijn dat eigenlijk helemaal niet. Dat geldt ook voor een API-koppeling. In deze blog lees je daar dan ook over; alles wat je moet weten over een API-koppeling. 

Wat is een API-koppeling?

API is een ander woord voor Application Programming Interface. Zo’n Application Programming Interface kun je zien als een soort tussenpersoon. Deze tussenpersoon, de API, zorgt ervoor dat toepassingen met elkaar kunnen communiceren. De communicatie gaat dan vooral over het delen van data tussen twee van die toepassingen. 

Telkens als je een app gebruikt, dan gebruik je toepassingen. Deze toepassingen maken verbinding met data van een andere toepassing, bijvoorbeeld het internet, en verzendt deze gegevens naar haar server. De server ontvangt vervolgens de gegevens en stuurt deze naar de toepassing die in eerste instantie om data vroeg, verwerkt ze en presenteert ze vervolgens op de door jou en de toepassing gewenste manier aan je. Dit gebeurt op een leesbare manier zodat de gegevens voor een gebruiker gebruiksvriendelijk zijn. Dit is wat een API doet en in essentie wat een API is. Zonder API’s zouden heel veel apps niet kunnen werken en zou men ze dus niet kunnen gebruiken. Je kunt hier, als je bekend bent met API koppelingen maken, je voordeel mee doen voor een breed scala aan onderwerpen als bedrijf zijnde, maar ook als particulier. 

Voorbeeld van een API

Om het allemaal wat concreter te maken is hieronder een voorbeeld te vinden. Stel je gebruikt een app van een beleggingsplatform. Een beleggingsplatform moet enorm veel data kunnen verwerken en op een leesbare manier presenteren aan de gebruiker. Deze data kan een order book bevatten (het logboek van alle transacties die worden gedaan, zowel aankopen als verkopen), maar ook verschillende indicatoren. Jij hebt nu een cryptomunt gekozen waar je meer informatie over wil. Je wil bijvoorbeeld zien hoeveel er wordt aangekocht, hoeveel er wordt verkocht en de gemiddelde prijs van de laatste 2 jaar. 

Vervolgens klik je dus op die cryptomunt. Je wordt bediend met een verscheidenheid aan data. De prijs, de open prijs van een bepaald timeframe, de closing prijs van een bepaald timeframe en nog veel meer. Ook wil je die aan- en verkopen zien plus de gemiddelde prijs van de laatste twee jaar. Je selecteert een moving average van 2 jaar en je krijgt alle gewenste informatie op je scherm. Zonder dat jij het doorhebt maak je gebruik, of beter gezegd: maakt de site gebruik van API’s. Er wordt enorm veel data opgehaald die jij meteen te zien krijgt, maar achter de schermen gebeurt er enorm veel. Het platform dat jij gebruikt om op te handelen, heeft API’s die jou alle data presenteren die je wil zien. Jij vraagt, de API’s raadplegen bronnen en presenteren je vervolgens alles omtrent je vraag. In enkele milliseconden weet je alles wat je wil weten. Dit is in het kort een concreet voorbeeld van wat API’s nu precies doen. 

Nieuwste over Blog