MKB-Winstvrijstelling 2023

7 minuten leestijd

Niet iedere ondernemer die gevestigd is in Nederland heeft recht op de MKB-Winstvrijstelling. Dit is alleen het geval wanneer u door de belastingdienst bent aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarnaast is het ook alleen van toepassing als u echt ondernemer bent en niet medegerechtigde.

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

Er zijn verschillende regelingen voor ondernemers die het mogelijk maken om meer geld te besparen. Bijvoorbeeld de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. De MKB-winstvrijstelling is ook zo’n aftrekpost waardoor ondernemers geld kunnen besparen. Al sinds lange tijd is de MKB-winstvrijstelling een belastingmaatregel die de fiscale druk verlaagt. De winst die overblijft uit één of meerdere ondernemingen, na het in mindering brengen van de andere aftrekposten zoals bijvoorbeeld de oudedagsreserve, mag de winst nogmaals verlaagt worden met 14 procent van deze behaalde winst.

De MKB-winstvrijstelling is een aanvullende regeling op de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek is weer een verzamelnaam van de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Als je als ondernemer gebruik wil maken van de mkb-vrijstelling, moet je eerst gebruikmaken van de ondernemersaftrek. De winst die daaruit overblijft, mag je nog gebruiken voor de mkb-vrijstelling. Je mag dan 14% van de overgebleven winst aftrekken en je kan dat zelf invullen tijdens de inkomensbelastingaangifte.

MKB winstvrijstelling 2023: Alles wat je moet weten

We zijn pas net beland in het nieuwe jaar, maar worden nu al geconfronteerd met de veranderingen die bijvoorbeeld op financieel gebied op ons staan te wachten. Dit jaar zal wellicht een paar grote aanpassingen met zich meebrengen – bijvoorbeeld dat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd en de inkomstenbelasting gaat veranderen. Ben je benieuwd wat voor invloed dit heeft op de MKB winstvrijstelling? In dit artikel leggen wij je het van A tot Z uit.

De mkb-winstvrijstelling

Even beginnen bij het begin. Wat houdt de mkb-winstvrijstelling precies in? Mensen die een eigen onderneming hebben mogen bij het maken van winst de mkb-winstvrijstelling als aftrekpost gebruiken. Deze vrijstelling verlaagd als het ware je winst, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft af te dragen. In 2021 mag je 14% van je winst aftrekken. Het maximale tarief voor aftrek is dit jaar 46%.

Zelfstandigenaftrek

Aan de MKB-winstvrijstelling verandert dus niet zo veel. De zelfstandigenaftrek verandert daarentegen wel. In 2017 werd er al bepaald dat deze aftrekpost langzaam naar beneden bijgesteld moest worden. Was de zelfstandigenaftrek in 2020 nog 7.030 euro, is dat nu in 2021 nog 6.780 euro. Dat heeft gevolgen voor hoeveel belasting je moet betalen. Je trekt namelijk eerste de ondernemersaftrek van je winst af en dan pas de 14 procent mkb-vrijstelling.

Meer belasting betalen is natuurlijk nooit leuk, maar het kabinet wil de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Eerst mocht je elk jaar 7.280 euro van je winst aftrekken. Dat wordt nu stapsgewijs verlaagd naar 5.000 euro. Tot het kabinet dit jaar besloot om dat nog verder te verlagen tot 3.240 euro in 2036. Ga je er dan niet heel erg op achteruit als ondernemer? Dat valt gelukkig nog redelijk mee, aangezien de heffingen en arbeidskortingen weer omhooggaan.

Zelf berekenen

In principe is het niet nodig om zelf een berekening te doen over jouw mkb-winstvrijstelling. De vrijstelling bedraagt dit jaar dus 14%, en deze moet je eerst verminderen met de ondernemersaftrek. Je kunt je eigen mkb-vrijstelling berekenen, maar tijdens het doen van je aangifte wordt dit voor je berekend. Handig! Wel zijn er online veel handige tools waarmee je het ook zelf kan doen. Wanneer je bijvoorbeeld wil weten hoeveel de vrijstelling is voordat je aangifte doet kan je een berekeningstool erop loslaten.

Toch weten hoe je het zelf kunt berekenen? Zo bijvoorbeeld:

Door de verlaging van de zelfstandigenaftrek in 2023, moet je je mkb-vrijstelling anders berekenen dan in 2020.

 1. Hoeveel winst heb je gemaakt? (Stel: 50.000)
 2. Trek hier de ondernemersaftrek vanaf. Bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. (50.000 – 6.780)
 3. Hoeveel geld zet je opzij voor een eventueel pensioen? (Stel: 5.000)
 4. Hoeveel winst houd je over? (In dit voorbeeld: 38.220)
 5. Trek hier 14% van de mkb-vrijstelling vanaf. (0.86 x 38.220)
 6. Over het bedrag wat je overhoudt, betaal je belasting. (32.869)

Je betaalt uiteindelijk dus iets meer belasting, doordat de aftrekpost van de zelfstandigenaftrek verlaagd wordt. Omdat er geen wijziging is in het tarief van de mkb-winstvrijstelling zelf, die is namelijk nog steeds 14%. Ook in 2023 blijft dit hetzelfde.

Wie heeft er recht op een MKB-vrijstelling?

In principe geldt de MKB-winstvrijstelling voor alle ondernemers. Dat is niet afhankelijk van de hoeveelheid uren die je in een zaak stopt. Het is dus al sinds 2010 niet meer zo dat je je aan bepaalde voorwaren hoeft te voldoen of die bekende urencriterium van 1.225. Op het gebied van de uren verandert er ook niets in 2023, want vergeet niet dat het wel belangrijk is. Wellicht niet voor de MKB-winstvrijstelling, maar wel voor de zelfstandigenaftrek. Deze gaat namelijk omlaag. Eerder was deze 6670 euro en in 2023 wordt dit 6310 euro. Je moet dus nog steeds voldoen aan minimaal 1.225 uren. Als je zwanger bent dan kan je 16 weken meerekenen aan gewerkte uren, zodat je alsnog aan je urencriterium kunt voldoen. In 2023 is de aftrekpercentage 40%, hierdoor hebben veel zzp’ers een mooi belastingvoordeel, naast de MKB-vrijstelling dus eventueel.

Dit zijn de aftrekposten voor ondernemers

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting dan hanteert de belastingdienst een set aftrekposten. Wij hebben deze aftrekposten voor je op een rij gezet. Dit is handig voor wanneer jij bijvoorbeeld zelf belastingaangifte gaat doen.

Ondernemersaftrek

Voldoe jij aankomend jaar aan het urencriterium? Dan zijn deze aftrekposten voor jou ook van toepassing:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Meewerkaftrek
 • Stakingsaftrek
 • Startersaftrek
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Investeringsaftrek

Investeren is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Om dit ook voor ondernemers aantrekkelijker te maken zijn er bepaalde aftrekposten in het leven geroepen. Bijvoorbeeld dat het positief is om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

 • Energie-investeringsaftrek
 • Milieu-investeringsaftrek
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Dit is wat je moet weten over de aftrekposten voor 2023

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips