Aflossen op een zakelijke lening, hoe werkt dat?

2 minuten leestijd

Bij het aanvragen van een zakelijke lening ga je akkoord met enkele voorwaarden. Zo geef je bijvoorbeeld aan wat het doel is van de zakelijke lening, wat de hoogte van het gewenste bedrag is en wanneer je het bedrag denkt af te lossen. Aflossen op een zakelijke lening is daarbij uiteraard een belangrijk onderdeel. De aflossing wordt dan ook van te voren besproken. Er wordt overlegd over de verwachte periode waarin je het te lenen bedrag denkt te gaan aflossen. Het rentepercentage wordt daarbij ook meteen vastgelegd, evenals de verwachte termijnen.

Deze termijnen zijn in principe allemaal gelijk. Dat wil zeggen dat je per termijn een vast bedrag terugbetaalt aan de kredietverstrekker. Tussen het geleende bedrag en het totale terug te betalen bedrag zit dan het verschil aan rentebedrag. Dit is een percentage dat de kredietverstrekker rekent in verband met het risico dat bij het verlenen van geld komt kijken. Dit is de winstmarge van de kredietverstrekker over de lening als geheel.

Mogelijkheid tot vervroegd aflossen
Naast het vaste van te voren afgesproken traject is het bij de meeste kredietverstrekkers ook mogelijk om vervroegd af te lossen. Aangezien dit voor beide partijen in principe de beste optie is, worden hier over het algemeen geen extra kosten over verrekend. Het is dan dus mogelijk om bijvoorbeeld al na 3 termijnen de overige 7 termijnen in een keer over te maken. Je bent dan meteen weer schuldenvrij, terwijl de kredietverstrekker alsnog het volledige bedrag ontvangt. Beide partijen zijn dan in principe in zijn volledigheid de gemaakte afspraken nagekomen. Dit is een groot voordeel van een zakelijke lening.

Aflossen op een zakelijke lening is dus een vrij duidelijk concept. Van te voren worden er afspraken gemaakt over alle voorwaarden die bij de aflossing komen kijken. Van de duur tot aan het totale verschuldigde bedrag, alles wordt vastgelegd. Tijdens het aflossen is er vervolgens de flexibiliteit om vervroegd af te lossen. Hiermee is zakelijk lenen een uitstekende optie voor een ondernemer of bedrijf om tijdelijke meer financiële middelen te genereren.

Nieuwste over Ondernemerstips