6 tips voor verduurzaming in jouw magazijn 

4 minuten leestijd

Heb jij een groot magazijn? Dan zal je mee moeten met de laatste veranderingen en een ‘’groener’’ magazijn hoort daarbij. Hoe je dit kan realiseren lees je in deze blog. 

De laatste jaren komt er steeds meer aan het licht hoe vervuilend de logistiek en transportsector is. De grote bijdrage aan de belasting op het milieu is een probleem van de afgelopen jaren. Maar je kan zeker iets in veranderen. Zo kan jij om te beginnen jouw magazijn een stuk groener maken. Dit kan je doen met een aantal goedkope oplossingen en een aantal slimme investeringen. Van verlichting tot elektrische voertuigen, hier komen tips voor jouw magazijn. 

1.    Over op elektrisch 

Af en aan zal je moeten rijden met transportmiddelen in je magazijn. Tegenwoordig hebben ze de beste elektrische transportmiddelen. Bij Be Green techniek hebben ze vorkheftrukken en elektrische palletwagens. Met een investering kan je daarna jaren vooruit. Ze verkopen zelf quads voor buiten. Wil jij intern transportmiddelen op elektriciteit? Dan vind je ze hier. 

2.    Verlichting en verwarming

In veel magazijnen hangt er TL-verlichting aan het plafond. Maar dat kan op een hele gemakkelijke manier anders. Je gaat als bedrijf bakken met geld besparen wanneer je het vervangt door ledverlichting. Dit is een veel prettigere verlichting voor je ogen. Maar daarnaast is het ook een stuk efficiënter dan normale verlichting. Het kost vele malen minder energie waardoor je binnen korte tijd het geld alweer hebt terugverdiend. 

3.    Communicatie in grote magazijnen

Constant van de ene kant naar de andere kant rijden kost natuurlijk energie en daarmee ook geld. Wanneer jouw magazijn steeds meer aan het groeien is, is het slim om communicatiemiddelen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan met oortjes in werken of walkietalkies. Je kan om iedere willekeurige hoek van het magazijn bezig zijn en je bent nooit te lang opzoek naar je collega’s. Alleen maar voordelen dus!

4.    Verplichte protocollen voor vrachtwagens

Niet alleen in het magazijn kan je voor meer verduurzaming zorgen, maar ook daarbuiten. Moet er bijvoorbeeld een vrachtwagen bij een dock aansluiten? Zorg dat hij altijd zijn motor uitzet wanneer jij stil staat. Dat zal energieverspilling tegengaan plus je zit niet de hele tijd in de uitlaatgassenlucht te werken. 

5.    Zonne-energie

Natuurlijk kan deze niet missen in het lijstje. Maar dit is een flinke investering. Toch raden wij enorm hard aan om over te gaan om zonne-energie. Zo levert dit een hoop geld op, voor de langere termijn. Vooral wanneer je grote elektrische voertuigen hebt rijden kan je ze het hele jaar lang praktisch gratis door het magazijn laten rijden. 

6.    Verpak tweedehands 

Het klinkt misschien gek, maar wist je dat je tegenwoordig tweedehands kan verpakken? Zo zijn dit sterker soort verpakkingen die je tot wel 10 keer kan gebruiken. De inkoop van deze verpakkingen is natuurlijk wel duurder, maar je zorgt met je bedrijf voor een goede uitstaling. Vooral wanneer je pakketjes moet versturen die door de brievenbus gaat is dit ideaal en enorm duurzaam. 

Nieuwste over Ondernemerstips