5 Tips om Personeel echt goed in te werken

3 minuten leestijd

Dacht je dat je klaar was als je de perfecte kandidaat voor je vacature hebt gevonden? Helaas, dit is pas de eerste stap in het proces van onboarding, dé manier om nieuwe mensen zich thuis te laten voelen binnen je onderneming. Dit is minstens net zo belangrijk als het werven van mensen en moet er voor zorgen dat je de mensen langere tijd aan je weet te binden. Niets is zo jammer als je nieuwe aanwinst binnen een paar weken of maanden alweer vertrekt omdat hij of zij niet goed opgevangen en ingewerkt is. Met onderstaande 5 tips moet dat wel lukken.

Zorg dat alles klaarstaat

Zorg dat op de eerste dag van je nieuwe medewerker dat alles geregeld is en klaarstaat. Dus een werkplek, een pc of laptop, visitekaartjes, een e-mailaccount en dergelijke zaken moeten gewoon geregeld zijn. Krijgt iemand een auto van de zaak? Zorg dat deze ook geregeld is, al is het een tijdelijke auto. Hetzelfde geldt voor bedrijfskleding etc. Iemand voelt zich niet echt welkom als dat niet geregeld is.

Inwerkprogramma

Als je een inwerkprogramma hebt opgesteld kun je dit delen met de nieuwe medewerker en weet die wat de eerste weken van hem of haar verwacht wordt. Wissel hierbij af, dus laat een paar uurtjes meekijken met een ervaren collega, doe een dag een training, laat iemand een paar uur zelf dingen opzoeken etc. Geen idee waar je moet beginnen? De experts van TinQwise denken graag met je mee!

Betrek je team bij het inwerken

Het is belangrijk dat iemand zich welkom voelt en daar heb je je team voor nodig. Zorg dat die op de hoogte zijn van de komst van hun nieuwe teamlid. Wijs eventueel een buddy aan die de nieuwe medewerker wegwijs maakt in de gewoontes van het bedrijf (wanneer en waar wordt er gepauzeerd bijvoorbeeld).

Onboarding

De nieuwste trend is onboarding. Dit is een compleet traject waarmee de werknemer aan de hand genomen wordt vanaf het moment dat jullie beiden ‘ja’ gezegd hebben. Dit kan dus al beginnen bij het tekenen van het contract, tot aan de eerste weken op de werkvloer. Zo kun je een waar feestje maken van de indiensttreding!

Sta open voor feedback

Vraag ook regelmatig aan de nieuwe medewerker hoe die de dingen ervaart. Je kunt denken dat je het nog zo goed doet, maar als iemand zich alsnog verloren voelt, is er ergens een mismatch. Een nieuwe medewerker zal niet altijd meteen iets durven zeggen, dus je moet hier echt om vragen en ook openstaan voor feedback. Zo kun je je inwerktraject alleen maar beter maken. En een tevreden (nieuwe) medewerker blijkt écht van toegevoegde waarde voor je bedrijf te zijn!

 

Nieuwste over Ondernemerstips