/

5 lessen die we van techgiganten kunnen leren als het gaat om branding

4 minuten leestijd
5 lessen die we van techgiganten kunnen leren als het gaat om branding

Een sterk merk is de sleutel naar succes. Met ‘sterk’ bedoelen we dat het merk herkenbaar is, betrouwbaar en uniek. Startups kunnen steeds weer opnieuw het wiel proberen uit te vinden. Maar je kunt je positie ten opzichte van de concurrentie sneller versterken door de kunst af te kijken bij grote succesvolle bedrijven. Met de volgende tips helpen we je vast een paar flinke stappen vooruit.

Les 1: Durf risico’s te nemen

Brutalen hebben de halve wereld. Als je bang bent om nieuwe dingen uit te proberen, kom je er nooit achter of iets werkt. Er is altijd een kans op mislukking. Maar ook dan heb je weer een waardevolle les geleerd. Bovendien zijn mensen mislukkingen al vrij snel vergeten. Successen blijven langer in het geheugen hangen. Marktleiders zijn dus bedrijven die voortdurend blijven investeren in innovatie.

Les 2: Neem geen risico als het aankomt op digitale veiligheid

Je hebt kosten noch moeite gespaard en het is je eindelijk gelukt om een goede reputatie op te bouwen. Het is dan heel wrang als die reputatie om zeep wordt geholpen vanwege een fout die je had kunnen voorkomen. Er zijn maar weinig bedrijven die reputatieschade weer te boven komen. Een betrouwbaar bedrijf geeft daarom hoge prioriteit aan digitale veiligheid. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat het bedrijf zorgvuldig met hun gegevens omgaat.

Controleer regelmatig op virussen en malware op werkcomputers, smartphones en netwerken. Gebruik ook een VPN, vooral als jij of je werknemers wel eens vanuit huis werken. De VPN zorgt voor encryptie van al het internetverkeer, waardoor gegevens onleesbaar worden voor hackers. Daarbij scherm je er je IP-adres mee af. Door te zoeken op ‘wat is mijn IP-adres’ kun je achterhalen wat jouw IP-adres is.

Les 3:  Werk aan de relatie met je klanten

Het behouden van klanten is net zo belangrijk als het binnenhalen van klanten. Zorg er dus voor dat je regelmatig contact onderhoudt met bestaande klanten. Zo laat je zien dat je hen waardeert. Door zichtbaar en aanwezig te blijven, voorkom je dat klanten je vergeten. Verstuur twee keer per maand een nieuwsbrief met handige weetjes, tips en een paar mooie aanbiedingen. Let wel op dat de ontvanger zich ook daadwerkelijk heeft aangemeld voor de nieuwsbrief. Het kan ook averechts werken als je je aan hen opdringt.

Les 4: Verdiep je in de doelgroep

Ken je klanten. Weet wat hen bezighoudt, wat hun interesses zijn, hun sociale status en leeftijdscategorie. Het maakt veel uit of de doelgroep voor jouw dienst of product bestaat uit jongeren of uit mensen van middelbare leeftijd met een hoger gemiddeld inkomen. Zorg dat je de taal van je doelgroep spreekt en wees persoonlijk.

Les 5: Hou het simpel

Een succesvol bedrijf neemt klanten werk uit handen. Voorkom dat klanten alles zelf uit moeten zoeken door ze naar een overvolle en onoverzichtelijke website te leiden. Een gebruiksvriendelijke website ziet er strak uit, is minimalistisch en to-the-point. Bedenk dat een merk meer is dan alleen een logo, naam en lettertype. Het gaat om de hele ervaring, ofwel de User Experience (UX).

Nieuwste over Blog