4 tips om duurzaam te verpakken

4 minuten leestijd

Nu de aarde steeds verder opwarmt als gevolg van het veranderende klimaat, zoeken niet alleen particulieren maar ook bedrijven naar oplossingen om dit fenomeen tegen te gaan. U kunt hierbij onder andere denken aan elektrisch rijden en het gebruik van zonne- en windenergie. Dit zijn twee mooie voorbeelden waarmee zowel particulieren als bedrijven hun steentje kunnen bijdragen aan het milieu. Maar ook op het gebied van verpakkingen kunt u het verschil maken. Hoe? Dat leest u hieronder.

Kleine side note

Voordat we verder ingaan op de vier tips om duurzaam te verpakken, moet er allereerst een kleine side note worden gemaakt. Het is namelijk zo dat iedere verpakking, en dan ook echt élke verpakking, al een stukje duurzaamheid impliceert. Door producten te verpakken worden ze onder meer beschermd tegen beschadigingen, bijvoorbeeld tijdens het transport of de opslag ervan. Daarnaast gaan producten die op de juiste manier verpakt worden langer mee en zijn ze veel beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Verpakken is hoe dan ook goed, maar het kan altijd beter.

Verminderen door verpakken op maat

Bijvoorbeeld door de gebruikte hoeveelheid verpakkingsmateriaal te verminderen. Door producten zo compact mogelijk te verpakken, kan er behoorlijk op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal bezuinigd worden. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot tevens verminderd. Door gebruik te maken van verpakkingen op maat hoeft er vaak geen extra vulmateriaal worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn verzendzakken voor bijvoorbeeld kleding en andere producten die gevouwen mogen worden, en verzenddozen die speciaal ontworpen zijn voor wijnflessen.

Vervangen door hernieuwbare grondstoffen

Hernieuwbare verpakkingen worden gemaakt van grondstoffen die moeder natuur ons vrijwel onbeperkt kan blijven leveren. Ze worden dus gemaakt van 100 procent organische grondstoffen. Enkele voorbeelden hiervan zijn papier en karton. Maar ook bamboe en plantaardig zetmeel, zoals maïszetmeel, zijn hernieuwbare grondstoffen die zeer geschikt zijn voor het vervaardigen van verpakkingen.

Hergebruiken, keer op keer

Hergebruik is nog wel het minst belastend voor het milieu. Door verpakkingen opnieuw te gebruiken, hoeven er uiteindelijk minder nieuwe verpakkingen geproduceerd te worden. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig en ontstaat er tevens minder afval. Hergebruik houdt dus in dat een verpakking keer op keer opnieuw gebruikt kan worden, zonder dat deze eerst bewerkt moet worden. Een mooi voorbeeld van herbruikbare tassen zijn katoenen, linnen of canvas tassen. Deze tassen zijn, in tegenstelling tot de plastic variant, veel duurzamer en kunnen vele malen vaker gebruikt worden.

Gemakkelijk recyclen

Door het afval op de juiste manier te scheiden en te recyclen, kunnen de afvalstoffen van nu de grondstoffen worden van morgen. Dit wordt ook wel de circulaire economie genoemd. Dit recyclen gaat het makkelijkst wanneer alle onderdelen van een verpakking van hetzelfde materiaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld karton en papier.

Duurzame verpakkingen van Rotimshop

Bent u er ook van overtuigd dat duurzame verpakkingen de toekomst hebben? Zoek dan niet verder en neem eens een kijkje op de website van Rotimshop. Hier vindt u een uitgebreid assortiment aan verpakkingen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog