3 tips voor meer bedrijfsgroei

4 minuten leestijd
man wearing white long sleeved shirt holding black pen
Photo by fauxels on Pexels.com

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren. Groei door te maken. Stilstand is achteruitgang. Dat weten we allemaal. Daarom is het van essentieel belang dat je elk jaar weer nieuwe doelen stelt en probeert deze te behalen. Op die manier blijf je jezelf en je medewerkers uitdagen om het bedrijf steeds verder te verbeteren en bedrijfsgroei te realiseren. Maar hoe pak je dit precies aan? Met behulp van de volgende drie tips zet je alvast de eerste stappen in de juiste richting.

1.      Betrek iedereen bij het proces

Onthoud goed dat je het samen doet. Het maakt niet uit wie er het eerst bij het bedrijf kwam en wie er pas twee weken werkt. Uiteindelijk zijn jullie allemaal verantwoordelijk voor de toekomst van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om hier iedereen bij te betrekken. Reserveer een vergaderruimte en zorg ervoor dat aan het begin van het jaar al alle neuzen dezelfde richting op wijzen. Bedenk samen nieuwe ideeën die het mogelijk maken om het bedrijf verder te laten groeien. Leg problemen voor en probeer deze op creatieve wijze op te lossen. Samen weten meer dan één. Probeer het realiseren van bedrijfsgroei dus niet alleen bij de leidinggevenden te houden, maar betrek iedereen die een steentje bijdraagt bij dergelijke vergaderingen.

Wist je dat een externe vergaderlocatie bewezen meer effectief is dan gewoon vergaderen op kantoor? Medewerkers kunnen hierdoor veel creatiever te werk gaan en zullen het belang van de vergadering veel beter begrijpen. Bovendien wordt alles uit handen genomen bij ervaren vergaderlocaties. Zo hoef jij verder aan niets meer te denken. Zelfs de catering kan worden geregeld. Effectief vergaderen wordt zo een stuk gemakkelijker.  

2.      Durf veranderingen door te voeren

Het is eigenlijk onmogelijk om altijd bij hetzelfde te blijven en dan toch nog extra groei door te maken elk jaar. Je moet vernieuwend optreden. Telkens met nieuwe ideeën komen. Denk aan nieuwe producten of diensten, maar ook aan een geheel andere werkwijze. Durf veranderingen door te voeren en je te onderscheiden in je eigen niche. Je moet juist niet naar de werkwijze van de concurrenten kijken. Het is jouw doel om op te vallen. Als je dat niet doet, zal je altijd een beetje achterblijven op de rest.

3.      Ga in gesprek met nieuwe specialisten

Soms is het belangrijk om voor wat nieuwe expertise op de werkvloer te zorgen. Misschien ben je ooit met een junior team begonnen, maar is er nu ruimte om ook wat duurdere arbeidskrachten in te huren. Dit kan enorm veel voordelen opleveren. Nieuwe kennis op de werkvloer en extra advies in het bestuursorgaan doet soms wonderen voor de groei die het bedrijf doormaakt. Wie weet ontdek je geheel nieuwe mogelijkheden om in het bedrijf aan de slag te gaan. Durf te vertrouwen op deze specialisten en op de ervaring die zij door de jaren heen hebben opgedaan. 

Nieuwste over Ondernemerstips