Adriaan Mol: Vermogen, vriendin, huis en meer

8 minuten leestijd

Je hebt vast wel een Mollie bij een van je afschriften op de bank gezien als je ergens geshopt hebt, Dat is allemaal te danken aan deze ondernemer.

Adriaan Mol, bekend van de naar hem vernoemde betalingsverwerker Mollie. Dat platform zorgt ervoor dat betalingen naar elk land, ongeacht valuta, overgemaakt kan worden. Maar voordat het zover was moest Adriaan Mol eerst als jonge jongen de middelbare school door. Al ging dat niet helemaal zoals plan. Want uiteindelijk kreeg hij het voor elkaar om zonder middelbareschooldiploma om tot de rijkste Nederlandse selfmade ondernemers onder de 40 te behoren. Hoe heeft hij dat voor elkaar gebokst en waar kennen we deze jongeman van?

Oprichter Mollie

Oprichter Adriaan Mol van betalingsverwerker Mollie was in 2021 de rijkste jonge selfmade miljonair, volgens tijdschrift Quote. Het magazine, dat elk jaar een tp 500 rijkste Nederlandsers op een rijtje zet, schat het vermogen van de 38-jarige ondernemer uit Breda op 3,5 miljard euro, vijf keer zoveel als in 2021. Dat kwam vooral omdat Mollie met een investeringsronde in 2020 veel meer waard werd.

Vermogen

De 37-jarige Adriaan Mol heeft een vermogen van maar liefst 3,5 miljard euro. Hij valt daarmee net buiten de top 5. Quote stelt ieder jaar een ‘Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs’ samen, waar Mol dit jaar bovenaan de lijst prijkt. De Bredase ondernemer is een rijzende ster en stootte vorig jaar John de Mol al van de zesde plek in de Quote 500. Adriaan Mol toen hij 18 jaar oud was betalingsverwerker Mollie op en ontwikkelde klantcontactsoftware voor MessageBird. Quote noemde dat vorig jaar een haast ‘buitenaardse’ prestatie. Mensen die wel eens wat online bestellen zien wel eens Mollie of Stg Mollie Payments op hun bankafschrift. Dit is het platform wat het betaalproces regelt. 

Mollie

En dan nu het bedrijf waar hij al zijn vermogen mee heeft opgebouwd. Mollie. Mollie is een Payment Service Provider ookwel een PSP. Ze online betalingen voor bedrijven verwerkt. Koop je als consument iets online bij een van onze klanten? Dan zorgen zij dat je geld veilig van de bank naar de webshop gaat. Zij regelen dan het betalingsproces voor de webshop. Daarom zie je soms Mollie of Stg Mollie Payments op je bankafschrift. Met zijn betaaldienst, opgericht toen de hij amper twintig was, regelt Adriaan de transacties van bijna 130 duizend ondernemers, van de pizzeria, bloemist of sportschool om de hoek tot grotere vissen als Unicef en Moët & Chandon. Ondanks dat het ondernemersbloed er niet direct in leek te zitten, was Adriaan Mol toch altijd al zelfstandig en voor het succes weggelegd.

MessageBird

Dan is er nog MessageBird. Dat bedrijf richtte Adriaan samen op met Robert Vis. Het werd een afsplitsing van Mollie. MessageBird nam in 2011 de sms- en telecomdiensten van Mollie over. Robert Vis werd de CEO van het bedrijf, terwijl Adriaan actief bleef bij Mollie. MessageBird groeide uit tot een wereldwijde naam op het gebied van sms, voice en chat en levert als een van de weinige communicatieplatformen directe integraties met Whatsapp Facebook Messenger en het Chinese WeChat. Dat betekent dus bijna alle chatdiensten die we kennen en waar we veelvuldig gebruik van maken. In 2017 haalde MessageBird 60 miljoen dollar op in Series A funding. Ook dit bedrijf van Adriaan Mol is dus ook een kleine goudmijn.

Wie is hij?

Maar toch is Adriaan iemand die liever op de achtergrond blijft en in een kamertje achter zijn laptop zit te programmeren, dan dat hij zich in op de voorgrind beweegt. ‘Adriaan weigert de wereld te aanvaarden zoals die is’, zegt Veldhuijzen van Zanten. Dat zit hem al in kleine dingen. ‘Laatst belandden we om 1 uur ’s nachts bij een bar. ‘Sorry, we zijn dicht’, zei de eigenaar. Ik dacht: o, dan gaan we maar. Maar Adriaan zei: ‘Jullie zijn wel dicht, maar jullie gaan eerst nog een uur opruimen, toch?’ Typisch Adriaan: waar een ander gewoon naar huis was gegaan, was het voor hem pas het begin van de onderhandelingen. Hij wist de eigenaar over te halen, en zo hebben we uiteindelijk nog een uur in die bar gezeten.’

Penthouse

Maar Adriaan komt niet alleen in het nieuws vanwege zijn bedrijven en z’n bedrijvigheid. Hij is een aantal keer opmerkelijk in het nieuws geweest toen het ging om de vraagprijs van zijn appartement dat hij wilde verkopen. In 2019 zette hij zijn Pontsteigerpenthouse voor het eerst in de verkoop voor €8 miljoen. Niet lang daarvoor had de ondernemer het appartement met 415 vierkantemeter woonoppervlak nog gekocht van Won Yip, die in eerste instantie de gehele bovenste verdieping van het Pontsteigergebouw in handen had. Toch wordt er gezegd dat Adriaan nog helemaal niet in dat appartement heeft gewoond en gewoon nog lekker in zijn huis in Amsterdam zit.

Hij haalde het penthouse dus ook weer van de markt af, maar bedacht zich en plaatste het terug, maar niet voor dezelfde prijs als waarvoor het te kop stond, maar een paar ton meer. In plaats van 8 miljoen, wilde hij nu 8,8 miljoen hebben. Niemand trapte er echter in en toen hij dat doorkreeg heeft hij de prijs toch maar wat naar beneden gegooid. Eind 2020 verlaagde hij de vraagprijs, met €900.000, tot €7,9 miljoen. Jammer maar helaas, raakte hij het penthouse alsnog niet kwijt. Blijkbaar wil Adriaan toch echt van het appartement af, want hij haalde er nog eens €650.000 van af. Dat resulteert in een vraagprijs van  €7,25 miljoen. Omgerekend is dat €17.470 per vierkante meter.

Auto

‘Ik weet nog dat hij me eens de Porsche liet zien die hij net had gekocht. Een paar maanden later vroeg ik hem hoe het met zijn auto ging. ‘Ja, ik vond het maar onhandig’, zei hij, ‘zo vaak kom ik niet buiten de ring van Amsterdam.’ Had-ie zijn Porsche maar weer van de hand gedaan, en een scooter gekocht,’ zegt zijn vader tegen de Volkskrant als ludieke anekdote over zijn zoon.

Vriendin

Voor zover bekend heeft Adriaan geen vriendin of wil hij niet laten weten wie zijn vriendin is. Zoals al eerder gezegd werd, houdt hij er niet van om in de spotlight te staan en ook zijn privéleven houdt hij dus liever buiten bereik van de media. Dat we hem echter weer in de nieuwe versie van de Quote 500 gaan zien is wel duidelijk, want de multimiljonair heeft nog steeds z’n 3,5 miljard euro.

Lees ook eens:

Nieuwste over Topondernemers