3 redenen om als zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

3 minuten leestijd
man in white dress shirt sitting beside woman in black long sleeve shirt
Photo by Kraken Images on Pexels.com

Last Updated on: 1st november 2022, 01:09 pm

Als zzp’er kun jij je voor van alles en nog wat verzekeren. Eén van de verzekeringen die je af kunt sluiten, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Omdat deze verzekering niet verplicht is, zijn er genoeg zzp’ers die zich niet verzekeren voor aansprakelijkheid. Zonde, want dit kan je uiteindelijk flink wat geld kosten. Twijfel je of deze verzekering iets voor jou is? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten we namelijk 3 redenen om als zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten op een rijtje.

1. Financieel vangnet
Veel ondernemers gaan er niet van uit dat zij snel een fout maken tijdens hun werk. Besef je alleen wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je hoeft maar iets kleins over het hoofd te zien en de gevolgen kunnen groot zijn voor jouw opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever ontdekt dat de schade door toedoen van jou is ontstaan, zal hij de kosten op jou verhalen. In sommige vallen zijn de kosten nog te overzien, maar meestal loopt het behoorlijk in de papieren. Kijk er niet raar van op als je voor (tien)duizenden euro’s aansprakelijk wordt gesteld.

Wanneer je als zzp’er niet verzekerd bent voor bedrijfsaansprakelijkheid, moet je de kosten uit eigen zak betalen. Omdat de kosten behoorlijk hoog op kunnen lopen, is dit niet wenselijk. Reden genoeg om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Je draagt iedere maand premie af voor deze verzekering, maar je kunt er flink door besparen. Stelt een opdrachtgever je aansprakelijk voor bepaalde kosten? Dan kun je een beroep doen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je voor jouw bedrijf af hebt gesloten.

2. Steeds meer opdrachtgevers eisen een AVB
Ben je zzp’er en ga je voor een nieuwe opdrachtgever aan de slag? Dan is de kans groot dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Hiermee hoopt een opdrachtgever de kans op problemen tot een minimum te beperken. Eén van de eisen die een nieuwe opdrachtgever kan stellen, is dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt. Een opdrachtgever is er in dat geval zeker van dat de kosten voor eventuele schade vergoed worden. Dit is niet het geval wanneer je als zzp’er geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt. Alhoewel je niet verplicht bent om je te verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid, kun je er soms niet omheen.

3. Ook schade door jouw producten is verzekerd
Sommige zzp’ers denken dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering alleen schade dekt die zij zelf bij een ander veroorzaken. Dergelijke schade valt inderdaad binnen de dekking van deze verzekering, maar het is zeker niet het enige waar je als zzp’er voor verzekerd bent. Lever je producten en veroorzaken deze schade bij de klant? Dan kun jij hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Dit levert geen problemen op als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, want deze verzekering dekt ook schade die een product bij een ander veroorzaakt.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips