/

Zuurvrije archiefdozen: dé bewaaroplossing voor documenten en papieren

3 minuten leestijd

Heb jij een eigen organisatie zoals een administratiekantoor, fotogalerie of archiefinstelling? Dan wil je jouw waardevolle papierwinkel aan documenten, mappen en foto’s natuurlijk veilig en overzichtelijk bewaren. Een overzichtelijk archief met zuurvrije archiefdozen biedt de perfecte oplossing. In dit artikel vertellen we hier alles over en geven we een aantal handige archieftips!

Wat zijn zuurvrije archiefdozen?

Een zuurvrije archiefdoos: waarschijnlijk gaat er niet bij iedereen een belletje rinkelen. Echter is het wel een belangrijk aspect bij het bewaren van bijvoorbeeld documenten, foto’s, (bouw)tekeningen, prenten, administratie en textiel. Al helemaal wanneer je documenten met historisch belang voor lange tijd in dezelfde conditie wil bewaren, zijn zuurvrije archiefdozen een must. De dozen zijn gemaakt van zuurvrij materiaal dat geen schadelijke chemicaliën bevat die het papier kunnen aantasten. Daarbij beschermt de doos de inhoud tegen invloeden van buitenaf – zoals UV-straling en stof – en bieden ze een eerste bescherming bij vocht- of temperatuurschommelingen. Dit betekent dat je belangrijke documenten veilig kunt bewaren (wel 10 tot 30 jaar!) zonder je zorgen te maken over verkleuring, verzwakking of beschadiging.

Het verschil tussen normale- en zuurvrije archiefdozen

Het belangrijkste verschil tussen normale archiefdozen en zuurvrije archiefdozen ligt in het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en de bescherming die ze bieden aan de opgeslagen documenten. Normale archiefdozen worden vaak gemaakt van karton of ander materiaal dat zuur kan bevatten. Dit zuur kan na verloop van tijd reageren met het papier van de documenten, waardoor verkleuring, verzwakking en uiteindelijk zelfs verval ontstaat. Zuurvrije archiefdozen worden vervaardigd met behulp van zuurvrije en pH-neutrale materialen, waardoor ze een optimale bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van zuur en andere elementen die de levensduur van documenten kunnen verkorten.

De ideale archiefruimte

Wil je een archief opzetten voor de papieren die je niet meer dagelijks gebruikt maar nog wel langdurig wil bewaren? Dan moet de archiefruimte aan specifieke eisen voldoen. Ten eerste is klimaatbeheersing essentieel. De ruimte moet een stabiel klimaat hebben met een luchtvochtigheid tussen 40% en 50% en een temperatuur tussen 18°C en 22°C om vochtschade en papiervervorming te voorkomen. Daarnaast is bescherming tegen licht cruciaal. Ramen moeten behandeld worden met UV-beschermend folie en kunstlicht moet een minimale UV-uitstoot hebben. Voor de brandveiligheid zijn rookmelders en sprinklersystemen belangrijk. Ten slotte moeten de archiefkasten en zuurvrije archiefdozen van goede kwaliteit zijn om de papieren veilig en georganiseerd op te slaan. Door te voldoen aan deze eisen kun je jouw waardevolle documenten jarenlang ongedeerd bewaren.

Op zoek naar professionele zuurvrije archiefdozen?

Kortom, zuurvrije archiefdozen bieden ondernemers de ideale langdurige bewaaroplossing. Door te investeren in kwalitatieve archiefkasten en -dozen kun je erop vertrouwen dat je waardevolle documenten tientallen jaren meegaan. Wanneer je er zelf niet uitkomt, kun je het beste naar de expert stappen. Zij voorzien je van deskundig advies en hebben een groot assortiment aan archiefdozen en andere archief-, conserverings- en restauratieproducten en materialen.

Nieuwste over Blog