/

Bedrijfsaansprakelijkheid in de digitale wereld: online ondernemen en juridische bescherming

4 minuten leestijd

Er zijn meer dan ooit tevoren talloze online ondernemers actief. Van webshophouders tot online adviesbureaus. Maar hoe zit dat met de bedrijfsverzekering? Heb je die nodig als online ondernemer? Wie hier even over nadenkt komt al snel tot de conclusie dat dit haast wel het geval moet zijn: en dat klopt. Ook als online ondernemer zijn er vele vormen van risico’s die je loopt. Hoe elimineer je ze en welke bedrijfsverzekering heb je nodig? Lees mee.

Wat als je aansprakelijk wordt gesteld als online bedrijf?

Wie goederen levert, of dit nu aan de consument is of B2B, doet er meer dan verstandig aan eenaansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af sluiten. Doe je dit niet, dan ‘komt de dag waarvan je wist dat die zou komen’: je wordt verantwoordelijk gehouden voor een ongeval met jouw goederen, of er zijn manco’s aan de producten vastgesteld en je moet de goederen terugnemen. Dergelijke zaken kunnen het faillissement van je onderneming betekenen in het geval van een BV, tot aan persoonlijk faillissement toe in het geval van ZZP’er schap. Je moet er niet aan denken. Tijd dus om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor bedrijven. Nu zijn er verschillende bedrijfsverzekeringen af te sluiten; wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met name online adviesbureaus of internet marketeers, die geen goederen maar wel diensten leveren, zoals belastingadvies, boekhouding, webdesign, zullen gebaat zijn bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De gevolgen van verkeerd advies kunnen immers immens zijn, voor zowel de klant als het adviesbureau. Het moge duidelijk zijn dat je onderneming alleen verantwoord advies kan bieden onder de veilige bescherming van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bij het leveren van pakketten aan de klant kunnen er altijd ongelukjes voorkomen; van groot tot klein. Een e-bike die onveilig bleek, waardoor de klant is gevallen en schade heeft opgelopen bijvoorbeeld. Jouw product bleek onveilig en nu heeft de klant schade geleden. Je zult een nieuw product moeten leveren, of een reparatie moeten uitvoeren, maar ook is de kleding van de klant beschadigd. Een vervelende kostenpost waarvoor je een beroep kunt doen op jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dat wil zeggen: indien je verzekerd bent!

Rechtsbijstandverzekering

Een klant dreigt met een rechtszaak. Je wilt het ‘gevecht’ best aangaan, maar zonder een rechtsbijstandverzekering kunnen de kosten aardig oplopen en dan is het nog maar de vraag of je dit financieel kunt dekken. Helaas, maar je kunt hier financieel op leeglopen, alleen soms kom je niet onder een rechtszaak uit. Word je aangeklaagd, dan zul je een advocaat in de arm moeten nemen. In dat geval biedt de rechtsbijstandverzekering uitkomst. Weigert een klant een forse factuur te betalen, of stelt een klant jou aansprakelijk voor iets, dan is het maar goed dat je via een rechtsbijstandverzekering je gelijk kunt halen en je kunt verweren.

Naast deze 3 belangrijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen is het in de toekomst ook nog eens verplicht om als ondernemer jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Houd er dus rekening mee dat je in de nabije toekomst een AOV dient af te sluiten.

Nieuwste over Blog