Zakelijke Shortlease: wat is dat en voor wie is het geschikt?

4 minuten leestijd

Een auto leasen is populairder dan ooit. Een abonnement nemen we tegenwoordig op vrijwel alles, en sinds een tijdje ook op auto’s. En dat is niet gek. We willen immers allemaal zo modern (en duurzaam) mogelijk rijden, en hebben niet altijd te middelen om in één keer een grote investering te maken. Naast privé leasen kan je ook zakelijk leasen. Je bedrijfswagen of bedrijfsauto leasen kan je een uitkomst bieden wanneer je net start, of gewoon niet alle kosten voor je eigen rekening wilt houden. Shortlease is hierin een vrij nieuw begrip. Maar wat is dat precies, en voor wie is het geschikt? Wij leggen het je uit!

Wat is shortleasen?

Zoals de naam al doet vermoeden, kenmerkt shortlease zich door de korte duur van het contract. Wanneer je een auto leaset, leg je in een contract de duur van de lease vast en maak je afspraken met de dealer. Deze dealer zorgt vaak vooral voor het onderhoud van de wagen. Wel zo fijn als er iets aan de auto mankeert. Wanneer je shortleaset, lease je over een korte periode onder dezelfde voorwaarden.

Waarom gaan voor een zakelijke shortlease?

Zakelijke shortleases worden dan ook steeds populairder, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is simpel: geld. Een voordeel van een zakelijke shortlease is de ultra korte duur van de lease. Wanneer jij een startende ondernemer bent of nog niet helemaal zeker van je contract, wil je niet te lang aan een leasecontract vastzitten. Dit lange contract kan je namelijk op termijn alleen maar vastzetten, als je bijvoorbeeld je baan verliest of als startende ondernemer even geen projecten hebt. 

Meer voordelen van een zakelijke shortlease

Financiële risico’s worden door een zakelijke shortlease dus een stukje kleiner gemaakt. Je kan bijvoorbeeld al een leasecontract tekenen vanaf drie maanden. Als je binnen deze drie maanden voor onverwachte financiële tegenvallers komt te staan., is het natuurlijk fijn dat je niet voor een jaar vastzit aan je leasecontract. Ook is de opzegtermijn vaak lekker flexibel. Binnen een maandje kan je vaak bij opzegging al van je auto af zijn.

Een leaseauto voor een zakelijke shortlease is bovendien vaak snel uit voorraad leverbaar. Het enige wat jij hoeft te doen is te tanken. Voor de overige kosten draait de leasemaatschappij op. Wel zo fijn als je startende ondernemer bent. Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan onderhoudskosten van je wagen. Een auto is namelijk een enorme investering, en blijft een grote kostenpost na aanschaf. Een voordeel is dus ook dat je bedrijfsvermogen kan blijven staan voor andere aankopen. Je maandelijkse bedrag is écht het enige wat je kwijt bent aan je wagen. Hoe fijn is dat?

Conclusie

Zakelijke shortleasen kan een uitkomst bieden voor beginnende ondernemers, maar ook voor ondernemers die de lange termijnvoorwaarden van een leasecontract niet kunnen waarmaken. Een shortlease biedt flexibiliteit, maar toch zekerheid: jij maakt weinig kosten, maar kan toch overal gaan en staan waar je wilt. En als er iets aan de hand is, ben je zo van de lease af. 

Nieuwste over Ondernemerstips