Beleggen als ondernemer: zakelijk of particulier?

5 minuten leestijd

Je hebt als ondernemer een leuk bedrag opzij staan en speelt met het idee om daarmee te gaan beleggen. Met de huidige rentepercentages is veel geld sparen simpelweg niet meer interessant en beleggen kan nog wel een leuk rendement opleveren. Maar doe je dat dan beter zakelijk, of toch als privépersoon? We zetten de grootste verschillen voor je op een rij, zodat je een goede afweging kunt maken.

Verwachte waardeontwikkeling

Wanneer je de keuze moet maken of je privé of zakelijk kapitaal gebruikt voor je beleggingen, is het allereerst verstandig om te kijken naar de verwachte waardeontwikkeling. Het verwachte rendement op aandelen is bijvoorbeeld hoger dan het rendement op staatsobligaties. En dat doet er toe, omdat het financieel vaak aantrekkelijker is om privé te beleggen wanneer het verwachte rendement boven de 4,8 procent is. Als privépersoon betaal je in Nederland namelijk een relatief laag belastingtarief (variërend van 0,58 tot 1,68 procent) over het belegde deel boven het wettelijk vrijgestelde vermogen (van 30.360 euro).

Financiële risico’s

Het lijkt door die belastingtarieven algauw interessanter om als privépersoon te gaan beleggen. Maar daar tegenover staat dat je bij zakelijk beleggen weer minder financiële risico’s loopt. Bij een tegenvallend rendement van nul procent moet je als bedrijf namelijk geen belasting te betalen. En in een nog slechter scenario – wanneer je door je belegging verlies lijdt – biedt het zelfs belastingvoordelen voor je inkomsten uit andere activiteiten. Maar ook zakelijk beleggen is niet zonder risico’s. Als je bedrijf failliet gaat ben je namelijk al je beleggingen kwijt.

Ongunstige tijden

Als je als particulier belegt, ben je het geld trouwens net zo goed kwijt als je verlies draait. Een gouden tip is dan ook om het extra vermogen van het geld dat je toch al ‘over’ had, niet allemaal meteen op te maken. Door een buffer te behouden kun je mogelijk voorkomen dat je de aandelen móet verkopen als de koersen op de beurs net in jouw nadeel zijn. En dat wil je ook echt voorkomen, omdat je anders je beleggingsgeld én het extra vermogen dat je altijd had, in een klap verliest. Althans, we gaan er voor het gemak maar even vanuit dat dat niet de manier was waarop je van je zakgeld af wilde.

Zzp’er particulier

Tot slot is het nog goed om te weten dat je door de Belastingdienst sowieso als privépersoon wordt behandeld, wanneer je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) gaat beleggen. En als eigenaar van een eenmanszaak kan het sowieso ook extra interessant zijn om te gaan beleggen, om bijvoorbeeld een pensioen op te bouwen. Of om een buffer te creëren waarmee je eventuele – en vaak onverwachte –arbeidsongeschiktheid kunt opvangen.

Directeur vennootschap

Als ondernemer binnen een bv of nv moet je je vermogen eerst naar je privérekening overmaken, voordat je als privépersoon kunt gaan beleggen. Beleg je rechtstreeks vanuit je bedrijf, dan schakel je automatisch over naar een zakelijk beleggingspakket. Dat is voornamelijk interessant als je een groter vermogen hebt. Door het geld in je bv te houden bespaar je namelijk op de box 2-belasting. En je betaalt alleen vennootschapsbelasting over het rendement dat je daadwerkelijk hebt behaald.

Hulp en ondersteuning

Niemand heeft ooit beweerd dat beleggen makkelijk was. Integendeel. Het is dan ook niet zo gek dat je graag hulp en begeleiding zou krijgen, als je ervoor kiest om deze uitdaging aan te gaan. Of je nu als privépersoon of zakelijk gaat beleggen. Evi van Lanschot is een voorbeeld van bank die deze diensten aanbiedt bij haar beleggingspakketten. Samen met een expert wordt eerst je beleggingsprofiel bepaald. Vervolgens wordt er een voorstel gedaan voor een beleggingsportefeuille. Je kunt er uiteindelijk zelfs voor kiezen om al het werk uit handen te geven, terwijl jij als belegger toch de controle houdt.

Nieuwste over Ondernemerstips