Werken uit huis? Hoe kun je thuis goed prive van zakelijk scheiden?

4 minuten leestijd

Of je nu zelfstandig ondernemer bent of van je werkgever thuis mag werken, thuiswerken is een trend die waarschijnlijk niet meer gaat verdwijnen. In een ideale situatie heb je een kantoor in of aan huis, maar wat als je die ruimte nu niet hebt? Hoe creëer je een werkplek en houd je privé en zakelijk gescheiden?

Eigen plekje

Het hebben van een eigen werkplek is voor thuiswerkers het prettigst werken. Een eigen ruimte waar je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Een plek waar je de deur dicht kunt doen als je niet gestoord wil worden en waar je diezelfde deur achter je dicht kunt trekken als je werkdag of werkweek er weer op zit. Heb je zo’n ruimte, dan heb je misschien de neiging om die helemaal vol te zetten met alle dingen die je als ‘zakelijk’ bestempeld. Een bureau, een stoel, een boekenkast vol administratie. Op je bureau een scherm, printer en erboven een bord waarop je alle ideeën en to-do lijstjes kunt pinnen.

Maar kun je wel prettig werken als het zo vol staat? Of ga jij juist lekker als het opgeruimd is? Denk daar over na en pas je werkplek daarop aan. Die administratie en orders kunnen ook in een gesloten kast staan, dat geeft al veel meer rust. Zet er ook meteen de printer in, dan is die ook lekker uit het zicht. Dat (prik)bord boven je bureau? Het kijkt je steeds aan, zo van ‘je moet creatief zijn, nieuwe ideeën bedenken én je to-do lijstje afwerken.’ Daar wordt niet iedereen direct productiever van, dus ook hiervoor geldt: weg ermee als het niet bij je past!

Privé is privé

Als je aan het werk bent, moet je je kunnen concentreren. Maar als je vrij bent, is het lekker als je je ook thuis voelt in je huis. En je kinderen ook. Waak er dus voor dat je huis overal de strakke en zakelijke uitstraling van je werkplek krijgt. Heb je bijna overal in huis witte muren? Lekker licht en clean, maar ook saai! Vooral in een kinderkamer mag wel wat gebeuren. Denk eens aan muurstickers kinderkamer: kleine moeite, groots effect. En er komt geen kwast aan te pas!

Heb je trouwens geen losse werkplek? Zorg dan dat er een plekje in huis is waar je prettig en rustig kunt werken. Zet een bureau op je slaapkamer als daar plaats voor is, of werk aan de (opgeruimde) keukentafel. Zorg er dan vooral voor dat je, als je klaar bent met werken, wel je werkspullen opruimt. Als je vrij bent, ben je ook echt vrij en moet je niet continu geconfronteerd worden met werk dat misschien nog niet af is.

Lekker makkelijk

Als je thuis werkt, is het verleidelijk om ‘tussendoor’ even wat huishoudelijke taken te doen. De was aanzetten of ophangen, de vaatwasser uitruimen, het vuilnis buiten zetten, het zijn van die klusjes die je ziet liggen en waar je dan door afgeleid wordt. Heb je een vuilcontainer, dan moet die op gezette tijden geleegd worden. En als die leeg is, moet die ook weer terug naar huis. Al die containers lijken op elkaar, maar vanaf nu springt die van jou er uit! Met een container sticker pik je jouw container er altijd uit, waardoor het binnenhalen niet langer duurt dan noodzakelijk en jij zo weer aan het werk bent. 

Werk is werk en privé is privé. Probeer dat ook zo te houden. Dus beperk de huishoudelijke klusjes tot een minimum en maak ze zo makkelijk mogelijk zodat je snel klaar bent!

 

Nieuwste over Ondernemerstips