Welke zakelijke raambekleding?

4 minuten leestijd

Moet je een bedrijfsruimte inrichten, dan loop je vaak tegen de vraag op wat is geschikte raambekleding? Dat is lastig te bepalen omdat geschikte raambedekking voor zakelijke ruimtes aan allerlei eisen moet voldoen. Zo moet het passen bij de stijl die het bedrijf wil uitstralen, het moet efficiënt zijn, brandvertragend en het moet voldoende licht filteren. Vooral dat laatste is van groot belang, want te veel zonlicht is hinderlijk als het constant in je ogen schijnt als je aan het werk bent of als het zonlicht op het scherm schijnt waardoor je niet goed kunt werken. Maar een te donkere ruimte kan zorgen voor afnemende productiviteit en te weinig focus. Goede raamkleding voor een zakelijke omgeving is dus nog best een zoektocht. Gelukkig zijn er vele soorten raamdecoratie die aan meerdere vereisten tegelijk voldoen. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van de juiste raamdecoratie?

Mate van lichtinval

Zoals net al genoemd is de lichtinval van groot belang voor een goede effectieve werkplek. Zo wil je wel een lichte werkplek, maar moet de raambekleding ook niet teveel licht laten. Ga je een gordijnstof uitkiezen, dan kun je je houden aan de door de EU opgestelde richtlijnen voor lichttransmissie. Deze richtlijnen bepalen de hoeveelheid daglicht die een stofsoort mag doorlaten, afhankelijk van de locatie en werkplek. Werk je op een plek die gericht is op het noorden, dan is voor deze locatie een stof met een lichttransmissie van 20% toegestaan, terwijl als je werkt op een plek gericht op het zuiden is de toegestane lichttransmissie maar 5%. Wil je zeker weten dat je goed zit, kies dan voor raambekleding zoals plissé gordijnen of shutters. Hiermee kun je zelf de mate van lichtinval bepalen.

Welke sfeer is er nodig?

Ook is het van belang om bij raambekleding voor zakelijke omgevingen na te denken over de sfeer van de ruimtes. Heeft de raambekleding alleen een sfeerfunctie of heeft het ook nog een andere een functie? Zo kun je in een restaurant gordijnen ophangen die een intieme sfeer creëren, maar heeft raamdecoratie in een kantoor een functioneel doel. Paneelgordijnen zijn bijvoorbeeld ideaal om te gebruiken als roomdivider, waardoor je een grote ruimte gemakkelijk kan verdelen in kleinere werkplekken. Ook kan raambekleding als functie dienen om direct zicht uit de vergaderzalen of kantoren te hinderen. Hiervoor kun je gordijnen gebruiken, maar houten jaloezieën of brede lamellen zijn hiervoor ook ideaal. Je kunt ze naar eigen wens dichtdraaien zodat er geen inkijk meer mogelijk is in deze ruimtes. Je biedt met deze raambekleding niet alleen meer privacy als er bijvoorbeeld een vertrouwelijke vergadering bezig is, maar het biedt ook meer focus en concentratie als ze dichtgedraaid zijn.

Brandvertragende stoffen

Een andere factor waar je op moet letten bij het uitkiezen van raambekleding voor een zakelijke omgeving is of de stof gemaakt is van brandwerend garen. Veiligheid is van groot belang, zeker op een groot kantoor met veel mensen. Raambekleding met brandwerende garen zal ervoor zorgen dat de stof minder snel brandt. Bij elke vorm van raamdecoratie, zoals rolgordijnen, gordijnen, jaloezieën of shutters hebben wel een variant gemaakt van brandvertragende stoffen. Zo zijn er dus een aantal factoren waarbij je op kunt letten als je raambekleding voor zakelijke omgeving uitzoekt. Door de ruime keuze uit diverse soorten raamdecoratie, de grote variëteit in kleuren, maten en materialen, vind je altijd wel iets wat past bij jouw zakelijke ruimte.

Nieuwste over Internet Marketing