Welke schroeven voor welke klus? Schroeven uitgelegd 

4 minuten leestijd

In dit artikel lees je meer over verschillende schroeven voor verschillende klussen. Want al klusser wil je natuurlijk wel verstand hebben van zaken. 

Iedere klus is anders. Zo ben je misschien van plan om de keuken te verbouwen of je gaat een tuinhuis maken. Bij sommige klussen heb je geen schroeven, bouten of spijkers nodig, maar bij anderen heb je een flinke doos nodig. Om je klus zo goed mogelijk af te ronden moet je wel weten welke schroef bij welke klus hoort. Zo heb je verschillende schroeflengtes, maar ook verschillende schroeftypes. Van metaalschroeven tot houtschroeven en van stokeinden tot gipsplaatschroeven wij leggen het je uit. 

Welke insnijdingen heb je in schroeven? 

Een schroevendraaier gebruik je eigenlijk altijd om schroeven in te draaien. Je kan natuurlijk ook een boormachine gebruiken. Maar je moet wel het goede bitje hebben bij de juiste insnijding. Deze insnijdingen zijn er:

  • Kruiskop
  • Torx (gekruist)
  • De inbus (een zeskant)
  • Een gleuf (een zaagsnede)
  • Buitenkantzes 

Je hebt ook nog insnijdingen die beter beveiligd zijn. Dit betekent dat je hem alleen met een special bitje kan losdraaien. Dit wordt vaak gedaan bij straatnaamborden of bordjes op plekken als treinstations. 

Hoe is de afmeting van een schroef?

Voor bepaalde klussen zal je andere afmetingen nodig hebben. Er staat bijvoorbeeld bij een schroef 2,4 x 12. Dan moet je natuurlijk wel weten wat dit precies inhoudt. De kop van de schroef is vrijwel altijd 2x breder dan de dikte van de schroef. Zo kom je uit op: 

  • Kopdikte: 4,8 mm 
  • Steeldikte: 2,4 mm 
  • Lengte van de schroef 12 mm  

Dit zijn de meest voorkomende schroeven (en toepassingen)

Er bestaan zoals we al vertelden veel verschillende schroeven. Wij hebben de meest gebruikelijke op een rij gezet met uitleg. 

Metaalschroef 

Dit zijn schroeven in goed op metaal en houtconstructies kunnen worden toegepast. Ze zijn vaak gemaakt van een gegalvaniseerd staal, messing of roest vrij staal. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen roest en werken ze dus ook beter op metaal dan andere schroeven. 

Houtschroef 

Bij hout op houtverbindingen wil je houtschroeven gebruiken. Maar ze worden toch ook wel ingezet bij metaal op hout toepassingen. Wanneer je bijvoorbeeld een kast gaat maken dan wordt er vaak gebruik gemaakt van houtschroeven. Ze hebben vaak een dunnere steeldikte waardoor je makkelijk door het hout komt.

Stokeinden

Deze schroeven worden ook wel stokeinden genoemd. Zo worden ze vaak gebruikt voor toepassingen bij trapleuningen of tafelpoten. Aan de ene kant hebt je hout of een plug en aan de andere kant een tapgat of een moer. Bij grote maten zit er in het midden een sleutelvlak om de stokschroef aan te kunnen draaien. 

Spaanplaatschroeven 

Misschien wel de meest gebruikte schroef in afbouw is de spaanplaatschoref. Deze schroeven zijn niet geschikt voor hardhout, wil je ze toch voor hardhout gebruiken dan moet je eerst voorboren. De kop van een spaanplaatschroef is vaak een kruiskop of een torx. Vergis je niet met een gipsplaatschroef, deze hebben een andere kop en zijn vaak gemaakt van ander materiaal. 

We zien dat de laatste jaren dat het werk in de bouwsector flink is toegenomen. Hier lees je er een uitgebreid artikel over

Nieuwste over Blog