3 tips om jezelf te presenteren

4 minuten leestijd

Last Updated on: 29th juli 2022, 01:33 pm

Netwerken om (potentiële) klanten binnen te halen, de doelgroep op een pakkende manier aanspreken, pitchen of presentaties geven. Het hoort er allemaal bij als zelfstandig ondernemer. Natuurlijk wil jij als ondernemer je product of dienst zo goed mogelijk kunnen verkopen, maar je wilt wellicht ook jezelf als persoon erachter laten zien. Dit biedt namelijk mogelijkheden om je netwerk uit te breiden, om relaties op te bouwen of om het klantcontact te verbeteren. Maar hoe doe je dat nu, jezelf presenteren? In deze blog geven we 3 tips om jezelf te presenteren. Zo weet jij de volgende keer de ander niet alleen van het product of de dienst, maar ook van jou als persoon te overtuigen.

Jezelf presenteren als ondernemer

Vanuit jouw onderneming en de passie voor een bepaald product of dienst, wil jij natuurlijk proberen om het maximale uit de onderneming te behalen. Alhoewel het goed is om zakelijke doelen te stellen, is het zeker niet minder belangrijk om ook te investeren in jezelf als persoon. Als jij jezelf én je onderneming wilt kunnen presenteren aan een ander, is het van belang om jezelf goed te kennen. Weet waar je kwaliteiten, valkuilen, interesses en passies liggen zodat je hier altijd op in kan spelen. Jezelf presenteren is eigenlijk het makkelijkste wat er is, als je jezelf maar goed kent. Benieuwd hoe je dit nu doet? Lees hieronder de tips om jezelf te presenteren.

Voor de presentatie

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker ook voor presenteren. Bepaal vooraf aan de presentatie het doel ervan. Waar ga je presenteren? En waarom? En aan wie? Een zaal vol (potentiële) klanten heeft wellicht een andere aanpak nodig dan een presentatie voor twee stakeholders. Weet dus van tevoren goed welke boodschap je wilt overbrengen. Daarnaast is het nooit verkeerd om ervoor te zorgen dat jij je zelfverzekerd voelt. Trek dat ene favoriete ondergoed voor dames of heren aan waar jij je goed in voelt, of misschien heb je wel geluksokken die je aan wilt trekken. Wat het ook is, zorg ervoor dat jij van binnen én buiten straalt die dag.

Tijdens de presentatie

Het moment van de presentatie is daar. Natuurlijk heb jij jezelf heel goed voorbereid en weet je precies wat je wilt gaan vertellen. Tijdens de presentatie is het dan ook vooral belangrijk om goed op de tone of voice en de lichaamstaal te letten. Gebruik je humor? Of wil je juist een wat serieuzere toon aanslaan? De manier waarop je praat heeft hier veel invloed op. Probeer in ieder geval rustig en duidelijk te praten, zodat iedereen het goed kan verstaan. Let ook goed op wat je met je handen doet en neem een open houding aan. Dit ziet er uitnodigend en aantrekkelijker uit waardoor je meer contact kunt maken met de luisteraars.

Ná de presentatie

Als ondernemer weet je natuurlijk hoe belangrijk het is om te netwerken. Zorg er na een presentatie dan ook altijd voor dat mensen jouw contactgegevens hebben, zodat ze je gemakkelijk kunnen bereiken. Je kunt bijvoorbeeld op de laatste slide je emailadres en telefoonnummer laten zien of visitekaartjes uitdelen.

Met deze tips kun jij jezelf presenteren als professional, maar ook als persoon.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips