Wat is houdt een post-hbo opleiding in?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 11th april 2024, 10:55 am

Je hebt je HBO diploma afgerond na een aantal intensieve jaren van school, maar misschien heb je het gevoel dat je nog niet helemaal klaar bent met leren. Je kunt dan voor meerdere opties kiezen, waaronder een post-hbo opleiding. Dit is een vervolgopleiding voor als je je HBO diploma al hebt afgerond. Hierdoor kun je je nog verder specialiseren in het vakgebied waar je voor gekozen hebt. Hieronder bespreken we nog wat meer wat een post-hbo opleiding precies inhoudt.

Verdieping en specialisatie

Na je eerste hbo-opleiding zul je vast al een hoop geleerd hebben over jouw vakgebied, maar er is altijd nog de kans om je nog meer te gaan verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld specifieke kennis en vaardigheden gaan opdoen die passen bij het vakgebied waar jij je in thuis voelt. Door zo’n specialisatie te doen heb je kans dat je sneller aangenomen wordt en misschien ook wel een hoger salaris krijgt.

Praktijkgericht onderwijs

Meestal zijn de post-hbo opleidingen praktijkgericht. Dit is vooral handig om ook wat ervaring op te doen binnen je vakgebied die je vervolgens kunt toepassen op real life situaties. Denk bij praktijkgericht onderwijs bijvoorbeeld aan praktijkopdrachten, casestudies die je moet maken of projecten die veel overeen komen met wat je in het daadwerkelijke werkveld ook tegen zult komen. Hierdoor ben je dus beter voorbereid op de baan die je vervolgens misschien wel gaat nemen.

Samenwerking en netwerken

Naast dat je zelf een hoop veel nieuwe dingen kunt leren, is een post-hbo opleiding ook erg handig voor het opdoen van kennissen binnen netwerken en het aangaan van samenwerkingen. Zo kun je kennis met elkaar uitwisselen, maar is de kans ook groter dat je makkelijk aan een baan na de opleiding zal komen. Ook tijdens je project kun je dan feedback vragen aan de mensen om je heen in deze netwerken om zo nog betere resultaten te boeken.

Aanvulling op HBO en Universiteit

Niet alleen voor het HBO kan het handig zijn, ook voor mensen die aan de universiteit hebben gestudeerd kan een post-hbo opleiding goed van pas komen. Een post-hbo opleiding is meer gericht op de behoeften van professionals met werkervaring. Een voorbeeld van zo’n post-hbo opleiding is bijvoorbeeld de Post HBO Black Belt opleiding.

Als je na je HBO studie nog meer zin hebt om dingen bij te leren die er echt toe doen in de praktijk, dan is de post-hbo opleiding een goede keuze. Hierdoor krijg je verdieping en specialisatie, kun je kennissen binnen het werkveld op doen en het is een goede aanvulling op je huidige diploma.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog