Wat is belangrijk bij goed werkgeverschap? 

4 minuten leestijd

In deze tijd is een goede werkgever goud waard. Wanneer jouw werknemers je zien als goede werkgever, dan zullen ze langer bij je blijven. Dit zorgt voor minder gedoe. Een goede werkgever zorgt niet alleen voor leuke teamuitjes, maar zorgt ook voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze werkgever zorgt voor de juiste verzekeringen en maakt nooit misbruik van zijn positie. Wij zetten voor je op een rij hoe jij een goede werkgever kan worden/zijn.

Zorgvuldigheid 

Zorgvuldigheid is geboden wanneer jij als werkgever werknemers in dienst neemt. Een voorbeeld is de privacy van werknemers, je dient bijvoorbeeld zorgvuldig om te gaan met gegevens van werknemers. Maar niet alleen de gegevens van een werknemer zijn belangrijk, ook wanneer een werknemer bij jou aanklopt wanneer hij/zij (vervelende) situaties op de werkvloer heeft meegemaakt dien je daar zorgvuldig mee om te gaan.

Goede verzekeringen

Helaas zijn vele bedrijven onderverzekerd. Denk aan een inboedelverzekering die niet de waarde dekt van jouw vermogen in de loods. Maar wanneer het gaat om je werknemers verzekeren wordt het nog belangrijker om goede verzekeringen af te sluiten. Een uitmuntende werkgever sluit voor zijn of haar werknemers een WGA Hiaat verzekering af. Wanneer iemand arbeidsongeschikt raakt is dat al vervelend genoeg. Bij deze verzekering zal de WGA-uitkering worden aangevuld tot wel 70%.  

Misbruik je positie als werkgever niet 

Met alles wat er de laatste jaren naar buiten is gekomen bij grote bedrijven is dit ook vandaag de dag een belangrijk onderwerp. Want helaas bestaat er binnen veel bedrijven nog steeds een verkeerde cultuur. Een cultuur waarbij de baas of directeur de dienst uit maakt en hier in bepaalde gevallen zelfs misbruik van kan maken. Met een werknemer spreek je duidelijk arbeidsvoorwaarden af, deze leg je zelfs schriftelijk vast. Werk moet uitgevoerd worden volgens deze arbeidsvoorwaarden.

Na de een aantal grote zaken in de media, is het alleen nog maar belangrijker geworden dat je weet wat er speelt binnen je onderneming

Onderbouw altijd je beslissingen

Als werkgever zal je beslissingen moeten nemen. In sommige gevallen zal het gaan over wel of geen lunch op de woensdagmiddag. Maar er zijn ook ingrijpendere beslissingen die je zal moeten nemen. Denk hierbij aan het ontslaan van een werknemer. Het is hierbij goed om je beslissingen altijd te onderbouwen. Waarom moet je iemand laten gaan. Komt het door gebrek aan inzicht en visie, of moet je gewoon bezuinigen? 

Verwachtingsmanagement 

Weet een werknemer wat hij van jou kan verwachten? Het kan zijn dat dit niet het geval is, de reden is vaak een gebrek aan communicatie. Maar dit kan je simpel verhelpen door vaker in gesprek te gaan met jouw werknemers. Vraag ze daarbij ook wat ze van jou verwachten. Kom ook je afspraken hierin na. Dus wanneer jij tegen een werknemer verteld dat ze in de komende 2 maanden nieuwe bureaustoelen mogen uitzoeken, zorg dan ook dat dit zo is. 

Iedereen is gelijk 

In salaris zal het misschien niet zo zijn dat iedereen gelijk is binnen een bedrijf. Maar het moet niet zo zijn dat de conciërge anders wordt behandeld dan de officemanager, of een man die meer uitbetaald krijgt dan een vrouw voor dezelfde functie, in de wet is dit zelfs verboden. Zorg ervoor dat jouw kernwaarden zijn: iedereen is gelijk en wordt gelijk behandeld. Wanneer er een personeelsfeest wordt georganiseerd is bijvoorbeeld iedereen welkom, dit geldt evenals voor gelijke kerstpakketten of eindejaars bonussen. 

Nieuwste over Topondernemers