Wat als je als zelfstandig ondernemer door een ongeval je werk niet meer kunt uitvoeren?

4 minuten leestijd

Het zal je maar gebeuren als zelfstandig ondernemer: je loopt een kwetsuur of aandoening op die ervoor zorgt dat je jouw werk niet meer kunt uitvoeren. Je hebt geen werkgever die je doorbetaalt en je kunt ook geen WW krijgen, tenzij je hier nog recht op hebt van een eerdere periode in loondienst. Hoe kun je als zelfstandig ondernemer omgaan met (het risico op) arbeidsongeschiktheid?

Advocaat bij letselschade

Als je buiten jouw schuld om letsel opgelopen hebt dat jouw werk en leven nadelig beïnvloedt, dan moet je het daar niet bij laten zitten. Iemand anders is er immers schuldig aan dat jij beperkt bent geworden. Dat kan bij letselschade door een verkeersongeluk zijn, maar je kunt ook letselschade door gebrekkige wegen en/of gebouwen oplopen, die je mogelijk ook zou kunnen verhalen op degene die daar verantwoordelijkheid voor heeft. Een Utrecht Letselschade advocaat kan je helpen om een vergoeding voor de geleden schade te krijgen. Kost je dat dan niet heel veel geld? Nee, want de advocaatkosten zijn vrijwel altijd voor de tegenpartij, waardoor een letselschadeadvocaat voor jou dan kosteloos is.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

We ontkomen er niet aan om het ‘a-woord’ toch aan te snijden hier. Veel zelfstandig ondernemers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering onnodig duur en kiezen er daarom maar voor om er geen af te sluiten. Daar kun je veel geld mee besparen als je nooit ernstig letsel oploopt, maar gebeurt dat wel, dan ben je in de aap gelogeerd. Daarom kunnen we niet anders dan het advies uitspreken om toch maar tijdig voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kiezen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Broodfonds

Een alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering, is een Broodfonds. Dit is een pot waarin een groep ondernemers die elkaar kent en vertrouwt een maandelijkse bijdrage stort. Wanneer een van de ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt, kan deze met toestemming van de andere deelnemers voor een periode van maximaal twee jaar een inkomen uit de pot halen dat relatief is aan zijn of haar inleg. Dit is dus geen permanente oplossing, maar kan wel handig zijn om een periode te overbruggen.

Omscholen of doorgeefrol

Kun je de schade op niemand verhalen, en heb je ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering achter de hand? Dat is een erg vervelende situatie. In het ergste geval val je terug op de bijstand, en dat krijg je pas als je minder dan 5.000 euro spaargeld overhebt. Het is in deze situatie zaak om je te gaan richten op wat je nog wel kan en te proberen om daar je werk van te maken. Dat is natuurlijk niet wat je wilde in je leven, maar er zit weinig anders op. Mogelijk kun je je omscholen of je andere talenten aanboren om een nieuwe onderneming te starten. Een alternatieve mogelijkheid is om je onderneming in stand te houden en te proberen je klanten te behouden door externe krachten in te huren om het werk uit te voeren. Jij kunt dat een coördinerende rol aannemen en daar een commissie voor doorberekenen.

Nieuwste over Ondernemerstips