Hoe maak je je als ondernemer geliefd in de lokale gemeenschap?

4 minuten leestijd

Veel ondernemers beginnen lokaal en groeien als alles goed is tot een grotere onderneming. Heb jij deze weg bewandeld en ben je van een lokale ondernemer een succesverhaal geworden? Dan ben je mogelijk ook in de gelegenheid om af en toe eens wat terug te doen voor de lokale gemeenschap. Daar zijn verschillende manieren voor te bedenken. We geven een aantal tips waarmee jij je als geslaagd ondernemer geliefd kunt maken in de lokale gemeenschap.

Evenementen organiseren

Het kan nooit kwaad om voor reuring te zorgen in een lokale gemeenschap. Dat kun je doen door leuke evenementen te organiseren waar de hele gemeenschap aan zou kunnen deelnemen. Dat kan een concert of voorstelling zijn, een sportwedstrijd een dorpsfeest of wijkfeest, of een spannende bezigheid. In december kun je een sfeervol evenement organiseren dat past bij het seizoen, zoals een kerstmarkt en het voorzien in een recreatie ijsbaan die er enkele weken kan blijven staan. Zeker dat laatste is een ongekende luxe die door groot en klein zeer gewaardeerd zal zijn. Tevens is het een mooie plek voor de gemeenschap om samen te komen.

Lokale voorzieningen ondersteunen

Vooral in kleinere gemeenschappen kunnen lokale voorzieningen het moeilijk hebben. Denk daarbij aan zaken als een bibliotheek, zwembad of dorpshuis. Toch is het voor veel mensen in de gemeenschap belangrijk dat deze voorzieningen overeind blijven, hoe weinig mensen er misschien ook gebruik van maken. Het is immers een verarming van de lokale infrastructuur als er zaken moeten verdwijnen wegens geldgebrek. Als jij goed boert als ondernemer, kun je wat ‘teruggeven’ aan je lokale gemeenschap door financiële ondersteuning van noodlijdende lokale voorzieningen. Dat is een gebaar dat zeker op waarde geschat zal worden.

Sponsor een sportvereniging

Een andere plek die van waarde is voor de gemeenschap van jong tot oud, zijn de lokale sportverenigingen. Ook die kunnen vaak wel wat extra inkomsten gebruiken om in bedrijf te blijven en de faciliteiten op peil te houden. Als succesvolle ondernemer kun je zo’n sportvereniging sponsoren. Dat kan simpelweg door sponsorgeld te bieden in ruil voor een reclamebord of je bedrijfsnaam op het shirt, maar je kunt ook eigenhandig faciliteiten betalen. Zoals nieuwe kleedkamers, de herinrichting van de kantine of de bouw van een tribune. Waarschijnlijk hoef je dan nooit meer voor een kaartje te betalen om het eerste elftal in actie te zien.

Steun andere ondernemers die het moeilijk hebben

Zeker in de huidige situatie met de coronacrisis, hebben lokale ondernemers het vaak moeilijk, als dat daarvoor al niet het geval was. Voor sommigen kan dit betekenen dat ze kunnen gaan omvallen. Dat is niet alleen zuur voor de ondernemer zelf, maar ook voor mensen die er werken of er graag komen om producten te kopen of diensten af te nemen. Als jij als succesvolle ondernemer de helpende hand kan toesteken om ervoor te zorgen dat zo’n lokale ondernemer een moeilijke periode kan overbruggen, dan verricht je daarmee toch een beetje een belangeloze heldendaad die mensen niet snel zullen vergeten.

Nieuwste over Ondernemerstips