Wagenpark verduurzamen? Bekijk de opties

3 minuten leestijd

Ben jij als ondernemer benieuwd hoe jij jouw bedrijf duurzamer kunt maken? Dan kun je het best beginnen bij het verduurzamen van het wagenpark. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overstappen naar elektrische auto’s. Maar hoe doe je dit en waar moet je beginnen? Hieronder helpen wij jou op weg.

Wagenpark verduurzamen

Als je het hebt over een wagenpark, dan heb je het over de hoeveelheid voertuigen die een bedrijf in het bezit heeft. Het is belangrijk als je je jouw onderneming wil verduurzamen dat je ook realistisch bent over je wagenpark en hoe je dit eventueel kunt aanpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overstappen op elektrische auto’s. Ben jij benieuwd hoe dit werkt, of ben je hier geïnteresseerd in? Hieronder bespreken wij meer over leasen en elektrisch rijden.

Elektrisch rijden

Een elektrische auto leasen of kopen wordt steeds populairder. Dit komt doordat je geld bespaart, aangezien elektrisch rijden goedkoper is. Daarnaast is een elektrische auto een stuk beter voor het milieu. Auto’s die rijden op benzine of diesel stoten erg veel milieuvervuilende stoffen uit. Dit heb je niet als je in een elektrische auto rijdt. Daarnaast heb je ook geen last van geluid of lawaai met een elektrische auto. Een elektrische auto is namelijk een stille auto. Je hoort hem dus (haast) niet aan komen rijden en in de auto hoor je de aandrijving ook niet. Wel moet je een elektrische auto om de zoveel tijd opladen. Gelukkig beschikken veel parkeerplaatsen over een laadpaal.

Waterstofauto

Ja, je leest het goed. Er bestaan ook auto’s die worden aangedreven op waterstof. Dit zijn elektrische auto’s die waterstof als energiedrager gebruikt. Natuurlijk beschikt deze auto ook op een batterij, die je om de zoveel tijd zal moeten opladen. Waterstof is een groene stof, waarbij geen CO2 vrijkomt. Deze auto’s zijn dus erg goed voor het milieu en een goede oplossing voor het verduurzamen van het wagenpark.

Leasen

Alhoewel leasen niet per se je wagenpark duurzamer maakt, maak je wel minder kosten. Vooral voor ondernemers is dit aantrekkelijk, want je hoeft niet meteen de auto in een keer af te betalen. Daarnaast kun je kiezen voor financial lease, dit houdt in dat je tijdens je leasetermijn de auto jouw eigendom is. Met het vaste bedrag per maand, betaal je de auto als het ware af. Zodra het leasetermijn afgerond is, is deze auto helemaal van jou. Leasen is dus misschien niet per se een duurzame optie, maar dit kun je er wel van maken als je een duurzame auto least. Daarom is dit ook een optie die toch in deze lijst thuishoort. Daarnaast maakt de overheid het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor een duurzame auto. Je hoeft bijvoorbeeld geen wegenbelasting te betalen voor een elektrische auto. Een bedrijfswagen leasen is dus een goedkopere optie om jouw onderneming te verduurzamen.

Nieuwste over Ondernemerstips