Een horecaonderneming: dit komt er allemaal bij kijken

4 minuten leestijd

Een eigen restaurant, café of kroeg openen is voor veel mensen een droom. Toch lijkt het gras altijd groener aan de overkant. Ondernemers die hun eigen horecaonderneming hebben, weten als geen ander wat er allemaal bij komt kijken waar je in eerste instantie misschien geen rekening mee hadden gehouden. Benieuwd wat er allemaal bij een horecaonderneming komt kijken? In dit artikel sommen we vijf zaken voor je op.

Plannen met groothandels

Je bent als horecaondernemer afhankelijk van partners die jouw voorraden kunnen uitbreiden en onderhouden. Je kunt zelf regelmatig naar de groothandel gaan om voorraden in te kopen, maar je kunt ook samenwerken met leveranciers en/of partners die regelmatig jouw bestellingen komen bezorgen – wat in veel gevallen de meest geschikte optie zou zijn.

Oog op de risico’s

Hoewel het starten van een onderneming natuurlijk ontzettend leuk is, zijn er ook heel wat risico’s waar je -helaas- rekening mee moet houden. Dit zijn echter wel dingen die ontzettend belangrijk zijn voor elke horecaondernemer, dus we zouden je toch willen aanraden om hier aandacht voor te hebben. Sluit bijvoorbeeld zowel persoonlijke- en zakelijke verzekeringen af, hanteer voorwaarden voor afspraken met klanten en zorg dat je de juiste rechtsvorm kiest. Daarnaast is het ook belangrijk om je bedrijf te beschermen tegen online fraude. Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt als je een onderneming begint, maar toch is het wel belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Doe je dit niet, dan loopt je onderneming gevaar.

piled wine glass set hanging

Horeca boekhouding

Hoewel boekhouding simpelweg een parapluterm lijkt voor veel verschillende vormen van administratief werk in veel verschillende markten, is dit zeker niet zo. Horeca boekhouding vereist echt een andere aanpak dan de ‘reguliere’ algemene boekhouding. Het grote voordeel van administratie uitbesteden is dat je hier zelf niet óók nog tijd aan kwijt bent. Bij het runnen van een onderneming heb je al genoeg aan je hoofd, en het laatste waar je waarschijnlijk zin in hebt is je druk maken om de administratie. Juist door te kiezen voor boekhouders gespecialiseerd in horeca weet je zeker dat je in goede handen bent.

Duurzaamheid

Anno 2022 kun je niet meer om het onderwerp duurzaamheid heen. Daarom is het ook verstandig om jouw horeca-onderneming op een bepaalde manier in te zetten op duurzaamheid. Hierdoor laat je zien dat je betrokken bent bij de wereld, het klimaat en de volgende generatie. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in LED-lampen. Wist je dat de levensduur van een LED-lampen 50.000 branduren is, terwijl gloeilampen maar 1.000 branduur mee kunnen gaan. LED-lampen zijn een stuk duurzamer, dus!

Sociale media

Uiteindelijk is het belangrijk voor een horecaonderneming dat de eigenaren rekening houden met het feit dat er veel aandacht en energie naar de sociale mediakanalen zal moeten gaan. Op het moment is dit immers dé manier om nieuwe klanten naar jouw zaak te kunnen halen. Is jouw beoogde publiek vooral een jongere doelgroep, dan kun je ook meer aandacht vergaren voor jouw onderneming door samen te werken met influencers. Uit verschillende cijfers blijkt dat influencer marketing heel veel kan opleveren.

Nieuwste over Topondernemers